Pivo v kuchyni

Guláš a pivo, to je klasika. Ale jsou i jiné, daleko rafinovanější kombinace, kterými potěšíte své chuťové buňky. Odhoďte předsudky, připravte si zásobu kvalitního piva a pojďte testovat s námi.

Pivo ve sklenici s krevetami na talíři

Pivo vs. víno aneb Svůj k svému

Na pivo k jídlu (rozumí se české, tj. poněkud těžké a mastné klasice) nedá většina Čechů dopustit. I když s vlivy zahraničních kuchyní pivu zdatně začíná sekundovat víno. Při představě špaget zapíjených pivem se otřeseme hrůzou, ale ani guláš v kombinaci s vínkem v nás nevyvolá to správné gurmánské roztoužení.

Staré dobré jistoty

K pivu se podle většiny Čechů hodí nejlíp vepřo-knedlo-zelo, pečené koleno nebo žebírko. Následují hovězí guláš, dršťková polévka a klasické hospodské pochoutky jako utopenci, topinky, tatarák, tlačenka s octem a cibulí, bramborák, pivní sýr nebo olomoucké tvarůžky. Zkrátka většina lidí je přesvědčená, že k pivu se nejlíp hodí to, co je kyselé, pálivé a těžké.

Nebojte se experimentů

Začněte třeba nějakou lehčí chuťovkou. S chutí piva se skvěle snoubí sušené švestky nebo datle zabalené v anglické slanině a lehce ogrilované.

Pro Čechy může být překvapením, že i jehněčí a pivo se spolu můžou kamarádit. Stejně tak ryby. Málokdo si uvědomuje, že pivo se hodí i k takovým pokrmům, jako je třeba pečená nebo dušená ryba. Je ovšem třeba volit pivo spíše lehké, aromatičtější, popř. pivo s příchutí, například ovocnou. K tučnějším jídlům se samozřejmě hodí pivo těžší, s vyšším obsahem alkoholu.

Vaříme z piva

Někomu to zní jako svatokrádež, ale pivo, ten božský mok, chutná moc dobře i v tepelné úpravě. Dodá vašim pokrmům neopakovatelný šmrnc. Je to tak, pivo v poslední době zažívá kulinářský vzestup. Už se nepoužívá jen do guláše nebo pod buřty, ale dá se z něj připravit i skvělé pečivo nebo zmrzlina.

Jaké pivo je nejlepší na vaření?

Ve starších českých kuchařkách se sice různé recepty s pivem vyskytují, ale pokud podle nich vaříte, snadno se dočkáte zklamání. Důvodem je fakt, že se v těchto recepturách počítalo s používáním kdysi velmi rozšířeného svrchně kvašeného pšeničného, tzv. „bílého“ piva, nebo naopak s použitím těžkých tmavých piv. Běžná „desítka“ plzeňského typu se pro použití v kuchyni zpravidla nehodí. Teprve návrat pšeničného piva na český trh umožňuje vrátit se k osvědčeným recepturám našich prababiček, stejně jako široká nabídka silných tmavých piv. A abychom byli konkrétnější - pro přípravu pivní polévky je vhodné bílé pšeničné pivo, na masa a do omáček se zase hodí tmavá piva. Co neprovaříte, spotřebujte jako iontový nápoj při vaření.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies