Pivoňka lékařská - Paeonia officinalis

Pivoňka lékařská ( Paeonia officinalis ) se běžně používá jako okrasná dřevina , mnozí z Nás ale nevědí, že pivoňka má taky léčivé účinky. Sušené květy pivoňky obsahují mnoho účinných látek.

Květina zvaná pivoňka

Pivoňka lékařská - Paeonia officinalis

Pivoňka lékařská ( Paeonia officinalis ) se běžně používá jako okrasná dřevina , mnozí z Nás ale nevědí, že pivoňka má také léčivé účinky. 

Lidové názvy pivoňky lékařské

Pivoňková růže, mariánská růže, růžák.

Sběr pivoňky lékařské

Květy pivoňky sbíráme v červnu , kořen v září a říjnu. Kořen (Radix paeoniae) se rychle omyje a suší se ve stínu nebo při umělé teplotě 45°C. Okvětní plátky pivoňky se sbírají kolem 12 hodiny a suší se ve stínu v malé vrstvě nebo při umělé teplotě do 35°C. Květy pivoňky by měli mít pěknou červenou barvu.

Účinné látky obsažené v pivoňce lékařské

V kořenu pivoňky jsou obsaženy alkaloidy peregrininu, třísloviny, škroby, cukry, organické kyseliny, šťavelan vápenatý, sacharóza, kyselina metarabinová, kalciumoxalát a glykosidy. Květy pivoňky obsahují třísloviny, sliz, peonidin a glukózu.

Použití pivoňky lékařské

V léčitelství se používají především sušené květní plátky červených forem pivoňky lékařské, méně se používá kořen. Čaj z květů se užívá při astmatu, epilepsii, ledvinových kolikách, proti kašli bolestem při dně, čaj z kořene snižuje střevní peristaltiku, napětí hladkých svalů a zmírňuje bolesti. POZOR! ve větší dávce je pivoňka lékařská jedovatá. Je nutné ji užívat pod lékařskou kontrolou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies