Plastické operace očí

Nic neprozradí náš věk spolehlivěji než oči a jejich okolí. Aby tomu tak nebylo, lze využít nabídky početných center plastické chirurgie a vrátit čas o pár (desítek) let zpátky.

Modré oko

40–50 let – nejvhodnější věk pro operaci víček

S věkem elasticita kůže klesá a ovlivňují ji i negativní faktory. Mezi ty zevní patří špatná životospráva, kouření, velké váhové úbytky, mezi vnitřní pak genetická predispozice, hormonální poruchy a v neposlední řadě věk.

Stárnutí očí

Oči jsou uloženy v lebce na tukových polštářcích, které mají jemná vazivová pouzdra. Tato pouzdra s přibývajícím věkem ztrácejí svoji pružnost a pevnost a části tukových polštářků se ve formě tukových váčků začnou zvolna protlačovat do podkoží očních víček.

Výsledkem jsou zvětšující se prolapsy hlavně na dolních víčkách a kožní záhyby kolem očí, které dodávají obličeji unavený výraz a vedou ke ztíženému pohybu víček, zvýšené únavě očí, slzení, bolestem hlavy a tím i k zhoršování vidění. Doporučuje se s operací neotálet, aby kůže dolních víček neztratila svůj tonus a elasticitu.

Operace horních a dolních víček (nebo obojí současně) – blepharoplastika

Jedná se o operaci, při které se odstraňuje nejen nadbytečná kůže kolem očí, ale i podkožní tukové váčky (prolapsy) pod očima. Zákrok se většinou provádí v místním znecitlivění, protože zvláště při výkonu na dolních víčkách je třeba pacientovy spolupráce, ale po dohodě s operatérem a anesteziologem je možná i celková anestezie.

Princip operace

Operace dolních víček spočívá hlavně v odstranění prolapsů a zpevnění kruhového očního svalu. Kůže se odstraňuje jen ve velmi limitovaném množství vzhledem k možným pooperačním komplikacím při příliš radikálním výkonu. Kožní řezy jsou vedeny tak, aby byly co nejméně nápadné – tzn. na horním víčku v místě jeho ohybu směrem dovnitř, na dolním těsně pod řasami.

Na boku jsou pak zpravidla vyváděny do mimických vrásek. Po odstranění tukových váčků a revizi krvácení se sešije kůže. Někteří operátoři přelepují stehy speciální sterilní náplastí. Vlastní operace horních nebo dolních víček trvá přibližně 30–40 minut a je ukončena obklady s elastickou kompresí.

Předoperační pokyny

• Měsíc před operací neužívat léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (ovlivňuje srážlivost krve), např. Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin, Alnagon, Mironal atd.

• Dva týdny před operací se vyvarovat akutních onemocnění, jako např. nachlazení, viróza atd.

• K operaci se dostavit nalačno (6 hodin před operací by pacient neměl jíst, pít a kouřit), s umytými vlasy a bez nalíčení.

• Odjezd domů s doprovodem, nejlépe autem.

Pooperační péče

Po operaci je obvaz sejmut a pacient s doprovodem a v tmavých brýlích odchází domů. Tam si po dvou hodinách pravidelně přikládá mokré studené obklady. První týden po operaci je nutné na noc oči s obklady dobře zavázat elastickým obinadlem tak, aby byly dokonale chráněny. Krevní podlitiny a otoky vymizí obvykle za 10–14 dnů.

Dva týdny po plastické operaci víček je třeba začít s tlakovými masážemi jizviček. Po operaci by se jizva neměla vystavovat slunečnímu záření po dobu dvou měsíců, jinak by mohla ztmavnout. Pokud se bude vystavovat slunečním paprskům dříve, doporučuje se krýt ji krémem s vysokým UV filtrem.

Výsledný efekt

V průběhu prvních týdnů mohou být jizvičky, které jsou velice jemné a nenápadné, lehce zarůžovělé. Postupem času se však zcela odbarví a stanou se tak téměř neviditelné.

Trvalost výkonu

Trvalost a výsledný efekt jsou velice individuální a závisí na životosprávě a kvalitě kůže. Někdy dochází po 8 až 10 letech k novému výhřezu tuku a je nutná reoperace. Při této reoperaci chirurg použije stejné řezy, přístup je jednodušší než při první operaci.

Cena výkonu

Liší podle jednotlivých pracovišť. Za operaci horních i dolních víček zaplatíte zhruba 12 tisíc Kč + je třeba připočítat výdaje na lokální nebo celkovou anestezii, které se mohou pohybovat od 3 do 4 tisíc Kč.

Další doprovodné operace

Plastická operace víček neodstraní jemné mimické vrásky na dolním víčku a v zevním koutku oka. Lze ji však doplnit aplikací botulintoxinu, který tyto drobné vrásky vyplní.

Vzhled lze vylepšit i operací obočí (brow liftem), při které se obočí může pozvednout, změnit jeho tvar nebo řešit jeho asymetrii. U transplantace obočí se přenesou vlastní vlasové folikuly jako při transplantaci vlasů. Nové obočí se pak stejně jako vlasy pravidelně zastříhává.

Transplantace řas je prováděna s využitím vlastních vlasů obvykle z oblasti zátylku hlavy. Protože nové řasy rostou z původních vlasových folikulů, je nutné je zastříhávat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies