Platnost papírové padesátikoruny skončila

Papírová padesátikoruna byla posledním českým platidlem, které bylo vyhotoveno ve dvou provedeních – papírovém a kovovém. Od 1.4.2011 zůstávají v platnosti pouze kovové padesátikoruny, papírové padesátikoruny stahuje ČNB z oběhu.

Balíčky papírových padesátikorun

Papírové padesátikoruny a zajímavosti o nich

Poslední papírové padesátikoruny s obrázkem svaté Anežky České na lícní straně vyrobila Centrální banka v roce 2007. Autorem výtvarné podoby bankovky byl akademický sochař Oldřich Kulhánek, který dal tvář většině naší měny. K 29. březnu 2011 bylo dle dostupných informací od České národní banky v oběhu 14,2 miliónu kusů papírových bankovek, mincí bylo v oběhu více než 64 miliónů kusů.

Platnost papírové padesátikoruny skončila

S papírovou padesátikorunou jsme mohli zaplatit naposledy dne 31.3.2011. O jejím stažení z oběhu rozhodla bankovní rada ČNB v roce 2010. Hlavním důvodem stažení papírových padesátikorun z oběhu byly vyšší náklady na udržování bankovek a také jejich krátká životnost (papírové bankovky se obměňují průměrně každé tři až čtyři roky, zatímco kovové mince vydrží až několik desítek let).

Druhy bankovek platné k 1.4.2011

Od 1. dubna 2011 bude v České republice v oběhu šest druhů bankovek v následujících nominálních hodnotách: 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč, 2 000 Kč a 5 000 Kč. Mincí bude v oběhu stejný počet, a to v následujících nominálních hodnotách: 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč a 50 Kč.

Kde lze papírové padesátikoruny vyměnit?

Máte ještě v peněžence papírovou padesátikorunu? Pokud ano, měli byste vědět, že neplatné bankovky bude možné vyměňovat na pokladnách bank působících v České republice a v pobočkách ČNB po dobu jednoho roku zdarma. Od 1. dubna 2012 do 31. března 2017 bude možné neplatné bankovky vyměnit na pobočkách ČNB.

V oběhu zůstávají kovové padesátikoruny

Kovová padesátikoruna je jedinou českou mincí, která byla vyrobena v bimetalickém provedení. Při její výrobě byla použita ocel jako základní materiál a slitina mědi a zinku (v poměru 750:250) - tou je vyplněn střed mince.

V prvních dvou letech byla padesátikoruna ražena v mincovně v Hamburku, v současné době ji razí Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Výtvarnou podobu této minci, na které je vyobrazeno panorama Prahy, dal akademický sochař Ladislav Kozák.

Pro zajímavost:

V roce 1994 byla kovová padesátikoruna vyhlášena Mincí roku 1993 v anketě World Coins (v kategorii oběžných mincí).

Základní informace a ilustrační fotografie byly čerpány z informačních stránek České národní banky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies