Plísně na nohou – na podzim se jim daří

Podzim je období, kdy neprodyšnou obuv nosíme téměř celý den. A právě tohle prostředí plísním náramně svědčí. Samozřejmě na nás čekají také jinde, klidně doma v koupelně nebo na toaletě.

Nohy ponořené do lázně s lístky květů

Je to opravdu plíseň?

Spíše se vyskytnou u lidí se slabým imunitním systémem nebo v období užívání antibiotik. Plíseň na nohou, chcete-li tinea perm, existuje ve čtyřech formách. Plíseň mezi prsty, hypekeratotická se zrohovatělými vrstvami, dishydrotická s puchýřky a šupinatá. Nejčastějším projevem mykózy je zarudnutí pokožky, svědění pokožky, popraskaná kůže, nepříjemný zápach nohou, anebo se může kůže odlupovat.

Jak plísni předejít

Vzniku plísně lze předejít, stačí dodržovat několik preventivních zásad.

- dodržujte pravidelnou hygienu a nohy vždy důkladně vysušte i mezi prsty

- snažte se co nejvíce omezit styk s nákazou

- ponožky perte při teplotě více než 40 ˚C

- nechoďte bosí, tak kde ostatní lidé bez bot chodí (sauna, bazén)

- nevětrané boty přezouvejte co nejdříve je to možné a o obuv se starejte

- používejte výhradně bavlněné ponožky

- nenoste cizí přezůvky

- preventivně používejte zásypy a krémy proti plísním

- po každé návštěvě bazénu ošetřete nohy antibakteriálním přípravkem

- nezapomínejte na pedikúru a pemzu

Dopřejte si domácí dezinfekční lázeň

Lázeň vás chrání před plísní, ale také je určitou relaxací pro tělo vůbec. Klidně si ji dejte večer při sledování oblíbeného filmu. Vezměte si nádobu, do které se vám pohodlně vejdou nohy. Nalijte příjemně teplou vodu a přisypte pár zrnek hypermanganu, který koupíte v lékárně. Voda by měla být mírně fialová. Půl hodiny si lázeň užívejte a poté natřete nohy hydratačním krémem.

Jestli si chcete dopřát lázeň hned a hypermangan nemáte, sáhněte po octu. Na jeden litr vody přidejte dvě lžíce octa. V octové lázni vydržte deset minut.

Bylinkové koupele

Koupel může také příjemně vonět. Připravte si lázeň z tymiánu, ten je proti plísním velice účinný. Pomůže také dubová kůra, řezová kůra a šalvěj. Možná se vám na internetu podaří sehnat kořen černého bezu nebo černého jeřábu. Tyto rostliny jsou na rozdíl od nás vůči napadení plísní zcela imunní.

Výborná je také vrbová kůra, protože osahuje kyselinu salicylovou, ta se používá k výrobě antimykotických směsí.

Preventivně proti plísním působí mýdlo, jehož pH má hodnotu 5,5. Plísně nesnáší kyselé prostředí. Nejlepší je zvolit mýdlo dětské nebo určené pro intimní hygienu.

V případě, že nepomohou bylinky ani krémy, které dostanete v lékárně bez předpisu, zajděte k lékaři. Plíseň se snadno šíří, stav pokožky se zhoršuje. Později mohou být zasaženy i nehty a následky mohou být trvalé.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies