Proč ryby ano
Že jsou ryby zdravé víme všichni. Ale víte čím to je Co v sobě ukrývají Ryby obsahují cenné bílkoviny a velice důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích a minerálních látek jako je jód, zinek, fluor, fosfor, hořčík, železo, selen a vápník.
Díky všem látkám, které ryby obsahují, mají mnoho pozitivních účinků na náš organismus. Preventivně působí proti onemocnění kardiovaskulárního systému. Snižují hladinu krevního cholesterolu a podporují metabolismus. Ryby dokonce působí jako antidepresivum. Jejich příjem je důležitý u těhotných žen, kvůli správnému vývoji plodu. Děti ryby potřebují pro rozvoj mozkových funkcí.
Losos obecný
Můžeme říci, že losos obecný je u nás nejoblíbenější mořskou rybou. Kupte buď atlantického, ten má růžové a středně tučné maso. Losos královský je podle odborníklů chutnější. Maso této ryby je tmavě oranžové a tučnější. Losos je oblíbený hlavně díky sushi, ale dá se připravit na mnoho vynikajících způsobů.
Tuňák obecný
Další oblíbená ryba, ale u nás spíše ta konzervovaná. Do konzerv se používá maso tuňáka žlutého, je světlejší. K přípravě sushi nebo na grilované dobroty se hodí spíše maso tuňáka bílého. Jak už napovídá jeho název, maso je bílé nebo narůžovělé, lahodné chuti.
Mořský candát
Maso příbuzného sladkovodního candáta je libové, jemné a hlvavně nemá moc kostí. Nejlepší je ho připravovat v páře, na grilu a v troubě. Příprava není nijak časově náročná, ani surovin nebudete moc potřebovat. Úplně bude stačit citron, mořská sůl, bylinky a máslo.
Pražma neboli doráda
Chcete-li opravdu kvalitní maso, sáhněte po pražmě stříbrné. K dostání je také pražma šedá, ale její maso už není takovou delikatesou. Pražma šedá je u nás snadno k sehnání, vozí se ze Středozemí. Pražmu dejte na gril s bylinkami a s citrony. Klidně jí můžete i péct nebo dusit. Ale pozor, ať to s tepelnou úpravou nepřeženete a maso nevysušíte.
Makrela obecná
Čerstvá nebo uzená Výbírejte spíše ty menší, nejsou tolik tučné. Makrelu připravte na grilu, v páře a nebo ji upečte. Ochuťte ji bylinkami, kořením. Třešničkou na dortu bude citronová, hořčicová či rajčatová omáčka.
Treska obecná
Hospodářsky velice cenná ryba. Její maso je nízkotučné, bílé a jemné. Bude chutnat i dětem a hlavně je téměř bez kostí. Tresku lze upravit všemožnými způsoby. Pozor, ať si nepopletete tresku s lososem. Její maso se totiž barví a prodává se jako náhrada lososa.
Amur bílý
Kaprovitá sladkovodní ryba, k nám ji přivezli z Číny v minulém století. Amur je vhodný pro dietní stravování. Maso je bílé, jemné a nízkokalorické. Připravte amura na páře, na grilu nebo jej upečte. Výborný je s tymiánem.
Kapr obecný
Typická česká ryba s šupinami i bez nich. Čím menšího kapra sežene, tím více vám bude maso chutnat. Kapra nejčastěji smažíme, ale klidně jej upečte, uvařte, naložte do rosolu a uvařte vynikající rybí vývar.
Pstruh duhový
Lososovitá ryba žijící v potocích a říčkách po celé Evropě. Maso pstruha je lehce narůžovělé a lehce stravitelné. Připravte jej stejným způsobem jako lososa. Chuť podtrhnete bylinkami, citronem, olivovým olejem a mandlemi.
Diskuze