Počítačová tomografie (CT) - vyšetřovací metoda

Počítačová tomografie (CT) neboli „cétéčko” je vyšetřovací metoda, která poskytuje lékařům prohlédnout vnitřní orgány celého těla, od kloubů až po mozek. A i když to zní neuvěřitelně, je zcela bezbolestná a trvá maximálně 20 minut.
Muž stojící u počítačové tomografie

Jak počítačová tomografie (CT) funguje

CT je kombinace rentgenového vyšetření (RTG) a počítačového systému, jež zpracovává informace. Znamená to tedy, že výsledný snímek není převeden na rentgenový film, ale je spočítán a zobrazen do těch nejmenších detailů.

Kdy je počítačová tomografie (CT) doporučována

CT hraje důležitý úkol v diagnostice nádorových onemocnění. Dále je toto vyšetření doporučováno např. při úrazech hlavy, břicha či hrudníku. Počítačová tomografie dokáže také potvrdit nebo vyloučit zánětlivé procesy, které lékaři jiným způsobem nedokáží zjistit.

Jak se počítačová tomografie (CT) provádí

Při počítačové tomografii se položíte na vyšetřovací stůl. Nad vámi bude prstenec, který se bude pohybovat podle oblasti, kterou chtějí lékaři vyšetřit. Personál, se kterým jste v kontaktu po celou dobu vyšetření, vás bude instruovat. Počítačová tomografie je zcela bezbolestná a trvá 10 až 20 minut.

Někdy je u CT nutné podat kontrastní látku do žíly. Ale nemusíte se ničeho obávat, nebolí to více než obyčejný odběr krve a látka se během krátké doby z vašeho těla odbourá.

Možné komplikace u počítačové tomografie (CT)

Možné komplikace u CT mohou nastat tehdy, pokud máte alergii na některou z látek, které se při vyšetření mohou podávat. Znamená to tedy, že případnou alergii musíte nahlásit předem. Komplikace mohou nastat také u diabetiků. U nich je potřeba úměrně snížit dávky inzulínu.

Kdy se dozvíte výsledek počítačové tomografie (CT)

Jakmile je vyšetření hotové, výsledek se okamžitě uloží. Všechny obrázky pak zpracuje počítač a radiolog je zhodnotí. Výsledky jsou známy od 1 do 3 dnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies