Podprsenky a jejich historie

Než byla vynalezena klasická podprsenka, kterou známe dnes, nosily se ženské tělo mučící korzety. Proti jejich nošení se stavěli lékaři i americké úřady. Ty však spíše kvůli úspoře kovu. Po zrušení výroby korzetů se totiž ušetřilo 28 000 tun kovu.
Podprsenka se sklenicí a mušlí

Korzety

Podprsenka je revoluční vynález ranného dvacátého století. Dříve se nosily pouze těsné korzety, které deformovaly postavu a znemožňovaly ženám normálně dýchat. Korzety se nosily až do 13. století. Ženy byly ochotné sešněrovat si pas i do obvodu 40 cm, jen aby vypadaly co možná nejštíhleji. Korzety byly vyztužovány kůží, dřevem, velrybími kostmi. Lékaři mnohokrát upozorňovaly na zdravotní závadnost korzetů, ale marně. Proti nim stály hlavně krejčí, kteří tvrdili, že korzety naopak postavě prospívají. Lékaři se snažili vymyslet náhradní spodní prádlo, ale vše bylo velmi neforemné a esteticky nepůvabné. Proti korzetům stály během první světové války dokonce i americké úřady. Důvodem byla úspora kovů pro válečné účely. Ušetřilo se jich pak téměř 28 000 tun!

Klasická podprsenka

Vynálezkyní klasické podprsenky je Mary Phels Jacobsová. Spíchla si tehdy pro sebe dva kapesníky a stuhu, aby nemusela jít na ples v protivném korzetu. Podprsenku pak vylepšila, nechala si jí patentovat a prodávala ji svým přítelkyním. Boom klasických podprsenek ale nastal až když prodala práva na jejich výrobu společnosti Warner Brothers. Korzety byly během chvíle zapomenuty. Podprsenky měly jediný problém – prsa příliš nepodpíraly a opticky je ještě zmenšovaly. Výrobci ale postupně začaly přicházet na nové střihy a materiály, rozšiřovala se nabídka, až podprsenky dosáhly dnešní podoby.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies