Pohybem proti zácpě

Pohyb podporuje trávení a napínání břišního svalstva posiluje břišní orgány. Existují dokonce speciální cviky pro posílení činnosti střev. Pohyb je nezbytným doplňkem léčby i prevence zácpy.
Žena s rozepnutými kalhotami  a odhaleným břichem

Cvičením k posílení střev

K posílení činnosti střev při střevních potížích jako je např. zácpa slouží speciální cviky doplněné jednoduchými dechovými cviky a lehkou masáží břicha. Cvičte nejlépe ráno a večer tolik, kolik zvládnete. Mezi jednotlivými cviky vždy udělejte krátkou přestávku.

Jednotlivé cviky

  1. Lehněte si na břicho a natáhněte paže podél těla. Pomalu nadzvedněte horní polovinu těla, (neopírejte se rukama) a opět se pomalu položte na podložku. Opakujte desetkrát.
  2. Položte se na záda a přitáhněte kolena až k hrudníku. V této poloze chvíli zůstaňte, potom nohy vraťte do původní polohy. Opakujte desetkrát.
  3. Klekněte si na zem a opřete se o dlaně. Vydechněte jak nejvíce to půjde, vtáhněte do sebe břicho a prudce uvolněte. Opakujte tři až pětkrát.
  4. Posaďte se a rytmicky napínejte a uvolněte hýždové svaly. Jedno napnutí by mělo trvat alespoň 5 sekund. Opakujte nejméně pětkrát.

Sportem proti zácpě

Na podporu trávení se hodí rychlá chůze, lehký vytrvalostní běh, jízda na kole a plavání. K celkové harmonii přispívá jóga, Pět Tibeťanů a podobné cviky.

Masáž břicha proti zácpě

Ležte dále na zádech, uvolněte břišní svaly a chvíli zhluboka nadechujte a vydechujte. Položte špičky prstů volně na břicho a lehce na něj bubnujte. Účinek této jednoduché masáže se reflexně přenáší na střeva.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies