Pojištění zaměstnanců

Odvádět za své zaměstnance zdravotní a sociální pojištění je povinen každý zaměstnavatel. Existuje však mnoho dalších druhů pojištění zaměstnanců, které kryjí případná pracovní rizika.

Ženy ve žlutých uniformách

Zdravotní a sociální pojištění - základní pojištění zaměstnanců

Zdravotní pojištění zaměstnanců

Veřejné zdravotní pojištění je zákonem stanovené, povinné pojištění, ze kterého je hrazena zdravotní péče (léky, lékařská vyšetření, pobyt v nemocnici apod.). Za své zaměstnance odvádí zdravotní pojištění obvykle zaměstnavatel.

Sociální pojištění zaměstnanců

Sociální pojištění patří k pravidelným měsíčním odvodům zaměstnanců. Pojistné na sociální zabezpečení pokrývá pojistné na nemocenské pojištění, důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku nezaměstnanosti. Účelem nemocenského pojištění je finančně zabezpečit výdělečně činné osoby v době jejich pracovní neschopnosti (z důvodu nemoci nebo mateřské). Účelem důchodového pojištění je budoucí výplata důchodu (starobního, invalidního, sirotčího nebo vdovského).

Kolektivní pojištění osob

Kolektivní pojištění osob je obvykle výhodnější než pojištění individuální. Zaměstnavatel jej sjednává ve prospěch svých zaměstnanců a je určitým projevem péče a zodpovědnosti za své pracovníky. Předmětem kolektivní pojištění je nejčastěji úraz nebo smrt.

Úrazové pojištění zaměstnanců

Úrazové pojištění je sjednáváno zejména u rizikových pracovních činností. Řidiči, dělníci, horníci, lidé pracující ve výškách, všichni tito lidé jsou denně vystavování obrovskému riziku úrazu. Jen v roce 2004 došlo v České republice k více než 109 000 pracovním úrazům. Účelem úrazového pojištění zaměstnanců je vytvořit bezpečnější podmínky a krýt případné náklady na léčbu úrazu, trvalé následky nebo smrt úrazem. Úrazové pojištění tohoto typu tedy pokrývá pojistné události související pouze s pracovní činností.

Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli

Každou škodu, kterou způsobíme svému zaměstnavateli, musíme uhradit. Zaměstnavatel po nás však nemůže požadovat částku vyšší než je 4,5 násobek průměrného měsíčního výdělku. Pro tento případ je tu pojištění odpovědnosti zaměstnance. Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli se vztahuje na škodu způsobenou při plnění pracovních úkolů v pracovněprávním vztahu nebo při plnění služebních úkolů ve služebním poměru.

Cestovní pojištění zaměstnanců

Pokud zaměstnavatel své pracovníky často vysílá na služební cesty, vyplatí se mu zajistit svým zaměstnancům cestovní pojištění. Cestovní pojištění zaměstnanců slouží ke krytí celé řady rizik – úrazu, náhlého onemocnění, odcizení zavazadel apod.

Jak získat výhodné pojištění zaměstnanců

Pojišťovna Generali poskytuje zvýhodněné cestovní pojištění a slevy na nemocenské i úrazové pojištění všem zaměstnancům, kteří jsou klienty Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies