Domácí polévku nic nenahradí
Doma připravovaná polévka chutná docela jinak a navíc neobsahuje konzervační látky a jiné přídavné látky. Polévka by měla předcházet hlavnímu jídlu, ale také se sama o sobě hlavním jídlem může stát. Vývar s dostatkem zeleniny a bylinek dokonale vyhovuje zásadám zdravé výživy. Zkuste zdravou rajskou polévku s česnekem.
Co bude třeba k přípravě rajské polévky s česnekem
1 hlavička česneku, 1 lžíce panenského olivového oleje, sůl a pepř na dochucení, 1 šálek nakrájeného celeru, 1 šálek nakrájené mrkve, 4 plechovky rajčat, 1 šálek vody, 1 bobkový lit, 2 lžičky sušeného oregana, 2 lžičky sušené bazalky, 1 lžička sušeného tymiánu
Příprava rajské polévky s česnekem
- Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Česnek očistěte od slupek, ale nechte jednotlivé stroužky při sobě a neloupejte je. Uřízněte jen kousek vršku ze stroužků.
- Pak hlavičku česneku dejte na alobal, zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř. Pevně zabalte a nechte 40 minut péct do změknutí.
- Poté česnek vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Následně vymačkejte měkkou dužinu do menší mísy a nechte stát stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte půl lžičky oleje.
- Přidejte cibuli a celer a osmahněte asi 5 minut. Vmíchejte rajčata i se šťávou, přidejte vodu, bobkový list, oregano, bazalku a tymián.
- Uveďte do varu, pak snižte teplotu, přidejte pastu z česneku a míchejte pravidelně po dobu 30 minut.
- Pak směs rozmíchejte. A může se podávat na stůl.
Obsah výživných látek v 1 porci
- Kalorie: 339
- Tuky: 0, 95 g
- Sacharidy: 23,57 g
- Bílkoviny: 5,42 g
Diskuze