Polsko - nejen turistický cíl

Sousední stát Polsko je bohatý na památky i přírodní krásy. Přestože je zde patrné dodržování tradic a snaha zachovat kulturu, Poláci jsou moderní a velmi pohostinný národ. Co takhle odskočit si k polským sousedům na prohlídku jejich rodné země?
Osvětlený Krakow v noci

Polsko a přírodní podmínky

Polsko je zemí přírodních rozmanitostí. Najdete zde hory i nížiny, jezera i moře. Severní část je omývána Baltským mořem, na jeho pobřeží leží spousta lagunových jezer. Vnitrozemí je protkáno řekami a jižní část tvoří Karpatské pohoří.

Počasí v Polsku

Počasí v Polsku je těžko předvídatelné. Zemi totiž ovlivňuje oceánské a kontinentální klima současně. Průměrná roční teplota činí 7°C, v létě okolo 23°C.

Ubytování u polských sousedů

Polsko nabízí široké možnosti ubytování. Hotely, hostely, motely, penziony, ubytování v historických objektech, v bungalovech nedaleko některých z jezer, v kempech nebo v soukromí, stačí si jen vybrat.

Polsko a doprava

V Polsku funguje automobilová, železniční, letecká i lodní doprava. Pokud bydlíte v 15 km příhraničním pásmu, můžete cestovat jen na občanský průkaz. V ostatních případech se do Polska cestuje na platný cestovní pas. Víte však, že od 1. 9. 2006 se cestovní pasy změní?

Polsko a sportovní možnosti

V polských Tatrách, Beskydech či Pieninách můžete lyžovat nebo vyzkoušet horolezectví (i jako extrémní sport), jezera lákají k vodním sportům, nížiny k jízdě na kole, pěší turistice či jízdě na koních. V Polsku je oblíbený také kriket a golf.

Polské turistické cíle

Varšava

je hlavním a největším městem Polska. Nejvýznamnějšími pamětihodnostmi je Královský zámek a památky tzv. Starého města. Impozantní je také budova Velkého divadla, palác Rzeczypospolitej, kostel Sv. Anny, zámek Wilanów a zámecké parky. Mimochodem, navštívili jste frýdecký zámek? Pořádá spoustu akcí, výstav a strávíte zde opravdu hezké kulturní odpoledne.

Gdaňsk

je významný a pohádkově kouzelný námořní přístav. Většina památek se nachází podél tzv. Královské cesty. Nejkrásnější stavbou města je tzv. Zlatý dům a největší sakrální stavbou zdejší Mariánský kostel.

Krakov

je bývalé královské město nacházející se na jihu země. V roce 2000 bylo zvoleno Evropským městem kultury. Každý rok se zde totiž koná řada festivalů, koncertů a jiných kulturních akcí. Dominantní stavbou je na pahorku stojící hrad Wavel.

Poznaň

Toto historické město vás uchvátí svými měšťanskými domy, kostely, muzeem, radnicí i ostatními stavbami. V Poznani se nachází park s několika ledovcovými jezery.

Štětín

Štětín je největší přístav Polska. Dominantou je opět zámek, ze kterého je překrásný výhled na město. Historické centrum je pastvou pro oči.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies