Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Popenec obecný

Popenec obecný (Glechoma hederacea) je léčivá bylinka, která je velmi hojně rozšířená po celé Evropě. Své místo má popenec obecný nejen v lidovém léčitelství, ale také v domácí kuchyni, kde se používá jako kořenící přísada do jídel.

Léčivá bylina popenec obecný

Popenec obecný - Glechoma hederacea

Popenec obecný je rozšířen v mírném pásmu Eurasie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. Byl zavlečen do Severní Ameriky. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina, mladé rostliny se používají také do nádivek a salátů.

Lidové názvy popence obecného

Popenci se také říká kadeřník, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrotek kočičí tlapa, kondelík, pupenec, zemní břečťan, zemský břečťan.

Sběr a sušení

U pupence sbíráme olistěnou nať (Herba hederae terrestris),v době květu(duben – červenec). Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Také z toho důvodu sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

Účinné látky

Popenec obsahuje hořčinu glechomin, silice (asi 0,06%), třísloviny (asi 6,7%), pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky.

Použití popence obecného

Popenec obecný rozpouští hleny, působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně a močopudně. Dále tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí záněty a svědění kůže. Zevně ve formě obkladů a koupelí se užívá na špatně hojící rány, ekzémy a křečové žíly.

Čaj z popence obecného

1čajovou lžíci sušené nati popence zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat a poté pijeme 1x až 2x denně.

Popencový sirup

40 g sušené nati popence dáme do 1 l studené vody, přivedeme k varu, necháme 15 minut luhovat, scedíme, smícháme se stejným množství medu a opět vaříme dokud směs nedosáhne konzistence sirupu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o.