Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Popenec obecný

Popenec obecný (Glechoma hederacea) je léčivá bylinka, která je velmi hojně rozšířená po celé Evropě. Své místo má popenec obecný nejen v lidovém léčitelství, ale také v domácí kuchyni, kde se používá jako kořenící přísada do jídel.

Léčivá bylina popenec obecný

Popenec obecný - Glechoma hederacea

Popenec obecný je rozšířen v mírném pásmu Eurasie, na sever zasahuje do Finska, na jih do severní Itálie a Španělska. Byl zavlečen do Severní Ameriky. U nás roste hojně od nížin až do hor. Je používán jako léčivá rostlina, mladé rostliny se používají také do nádivek a salátů.

Lidové názvy popence obecného

Popenci se také říká kadeřník, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrotek kočičí tlapa, kondelík, pupenec, zemní břečťan, zemský břečťan.

Sběr a sušení

U pupence sbíráme olistěnou nať (Herba hederae terrestris),v době květu(duben – červenec). Sušíme ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C. Nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá. Také z toho důvodu sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

Účinné látky

Popenec obsahuje hořčinu glechomin, silice (asi 0,06%), třísloviny (asi 6,7%), pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky.

Použití popence obecného

Popenec obecný rozpouští hleny, působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně a močopudně. Dále tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí záněty a svědění kůže. Zevně ve formě obkladů a koupelí se užívá na špatně hojící rány, ekzémy a křečové žíly.

Čaj z popence obecného

1čajovou lžíci sušené nati popence zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat a poté pijeme 1x až 2x denně.

Popencový sirup

40 g sušené nati popence dáme do 1 l studené vody, přivedeme k varu, necháme 15 minut luhovat, scedíme, smícháme se stejným množství medu a opět vaříme dokud směs nedosáhne konzistence sirupu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů