Poporodní deprese

I když je narození dítěte šťastnou událostí, ne všechny ženy se s ním snadno vyrovnávají. Psychické problémy v podobě tzv. poporodního blues nebo depresí jsou poměrně častou komplikací, která potřebuje pomoc psychologa nebo psychiatra.
Rodiče hladící své dítě

Hormonální změny ovlivňují psychiku

Poporodní deprese se může vyskytovat nejen po porodu, ale i po potratu nebo mimoděložním těhotenství. Ženy jsou obecně náchylnější k depresi než muži. Depresivní poruchy se u nich pohybují v rozmezí 5–9 %, některé zdroje uvádějí až 9–20 %. Nejsilnější druhy depresí se objevují brzy po porodu, ty méně intenzivní od dvou týdnů do jednoho roku po porodu.

Ohrožené skupiny žen

Podle WHO /Světová zdravotnická organizace/ jsou vznikem poporodní deprese více ohroženy ženy pod 20 let, svobodné, s ekonomickými problémy včetně problémů s bydlením, s 5 a více sourozenci, narušeným vztahem k rodičům, zdravotním handicapem, základním vzděláním a problémy s kojením.

Poporodní blues

Takto se označuje stav, v němž se radost a štěstí z narození dítěte mísí s náladovostí, labilitou, nervozitou a smutkem. Poporodní blues se vyskytuje až u 80 % žen po porodu a je vyvolán únavou a hormonálními změnami. Na jeho zvládnutí stačí pomoc blízké osoby, aby si žena mohla odpočinout. Většinou příznaky rychle mizí.

Poporodní deprese

Pokud negativní pocity přetrvávají a dále se zhoršují, jedná se o poporodní depresi až poporodní psychózu. Poporodní deprese postihuje 10–15 % žen po porodu. Vyznačuje se nedostatkem energie, výbuchy pláče, vztekem, apatií, nervozitou, úzkostí, nechutí k jídlu, žaludečními nebo střevními problémy a poruchami spánku.

 

Žena se obviňuje, že není dobrá matka. Stav může přetrvávat i několik měsíců, během nichž se žena odmítá o dítě starat, kojit, ztrácí chuť na sex. Poporodní deprese může navazovat na poporodní blues nebo se může vyskytnout bez předchozích příznaků, v době 4-12 týdnů až několik měsíců po porodu.

Poporodní /laktační/ psychóza

Potíže mohou přerůst až do poporodní psychózy, která se vyskytuje u jedné ženy z tisíce. V následujícím šestinedělí až z 20 % recidivují. Matka ztrácí kontakt s realitou, např. neví, který je den nebo celý den chodí v pyžamu.

 

Zde je nutná pomoc psychiatra a medikamentózní léčba /antidepresiva ve vysokých dávkách/, takže je nutné zastavit laktaci. V některých případek má matka sebevražedné sklony nebo se snaží ublížit dítěti /nejčastější obětí žen vraždících v důsledku poporodní psychózy jsou děti do 16 let/, pak je nutná hospitalizace na psychiatrickém oddělení.

Více z rubriky Rodiče a děti

Děti versus jesličky - školka a škola

Začlenění dítěte do kolektivu

Dětství -vývoj dítěte

Kojenecké plavání

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies