Poporodní deprese - dítě překážkou?

Únava, vyčerpání či nejrůznější starosti mohou někdy novopečenou maminku potrápit tolik, že se z děťátka netěší tak, jak by chtěla. Jak se poporodní projevy projevují a kdy by se neměly přehlížet?
Matka držící své dítě přitisknuté na hrudi

Poporodní deprese

Někdy se stává, že ačkoliv se nastávající maminka na příchod potomka těší, po porodu začne prožívat jiné stavy. I když se to málo ví, v poporodním období (více se dozvíte zde...) se velmi často objevuje zhoršená nálada.

Poporodní deprese – o co se jedná?

50–80 % žen prožívá 3. až 4. den po porodu krátkou epizodu zhoršené nálady projevující se zpravidla podrážděností, kolísáním nálady a epizodami pláče. Kolísání nálady je charakterizováno stavy euforie, které se střídají s úzkostí, smutkem, napětím nebo podrážděností. Tato krátkodobá změna v náladě je způsobená prudkým poklesem estrogenů a progesteronu. V zásadě je neškodná a spontánně odeznívá. Nejčastější je u prvorodiček.

Poporodní deprese - jak se projevuje?

Deprese v poporodním období může mít mnoho podob. Může mít charakter krátkého emočního problému, nebo dokonce podobu psychické nemoci. K hlavním příznakům patří zvýšená přecitlivělost, úzkostnost, podrážděnost, pocity strachu, neschopnost vnímat lásku k novorozenci, pocity selhávání, úzkost, nechutenství, přejídání apod.

Poporodní deprese – co může být příčinou?

  • Někdy příčinou poporodní deprese může být těžký mnoho hodin trvající porod, kdy je matka natolik unavená, že není schopna děťátko pořádně vnímat. Po dostatečném odpočinku si maminka s největší pravděpodobností začne své miminko vychutnávat.
  • Na vině také mohou být zdravotní komplikace, buď její, nebo jejího dítěte. O energii tak připravuje především nedostatek sebedůvěry, vyčerpání…
  • Po návratu z porodnice může maminka zažívat splín, kdy dítě jí může být skoro až na obtíž. Mohou to ovlivnit i nejrůznější starosti – ať už třeba s bydlením, nedostatkem peněz atd.
  • Všechno však bývá většinou jen otázkou času a až zmizí nejrůznější trable, začne se maminka radovat ze svého dítěte.

Poporodní deprese – kdy se mohou objevit?

Poporodní deprese se mohou objevit hned po porodu, ale také za 6 až 12 týdnů po porodu, nebo dokonce až za jeden rok. Poporodní deprese, které mají dlouhodobější trvání (a je tak ohroženo např. i zdraví dítěte), by měly být svěřeny do rukou odborníka.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies