Postraumatická stresová porucha

Reakcí na šokující událost, která se nám může v životě stát, je často tzv. postraumatická stresová porucha. Postižený se vyhýbá všemu, co mu i jen zdánlivě událost připomíná, je úzkostný, depresivní. V rámci léčby je velmi důležitá podpora okolí.
Muž držící si ústa rukou

Co je postraumatická stresová porucha

Termín posttraumatická stresová porucha je používán pro úzkostnou poruchu, která se může objevit po emočně těžké, stresující události. Takovou traumatickou událostí jsou např. válečné události, výbuch bomby, přírodní katastrofy, přepadení, znásilnění, autohavárie apod.

Projevy postraumatické stresové poruchy

Postraumatická stresová porucha se projevuje úzkostnými vzpomínkami na traumatickou událost, a to i při každodenních událostech, které postiženému připomínají okolnosti traumatu (např. svíčky a zápalky po zážitcích z požáru). Dotyčný se proto postupně začne celé řadě běžných činností vyhýbat. Bývá podrážděný, stále ostražitý, napjatý ve strachu, aby se mu traumatizující událost nestala znovu. To vede k nesoustředěnosti, lekavosti, hádavosti, nespavosti, ztrátě pozitivních emocí. Typické jsou i pocity viny, poruchy paměti. Spolu s neustále se vnucujícími vzpomínkami na příslušnou událost se postiženému vybavují i živé prožitky.

Léčba postraumatické stresové poruchy

Podobně jako u jiných depresivních poruch se k léčbě používají antidepresiva. Užívání léků však není zárukou vyléčení poruchy. Součástí léčby by měla být intenzivní psychoterapie a podpora rodiny, přátel a blízkých.

Pomoc blízkých

Pokud může postižený o svých zážitcích bezprostředně po nepříjemné události s někým mluvit, posttraumatická stresová porucha se nemusí rozvinout. Do rozhovoru však dotyčného nenuťte, potřebu svěřit se musí cítit sám. Můžete je ale povzbudit a dát mu najevo, že vás to nebude obtěžovat. Hovor o náročných zážitcích uvolňuje zadržované emoce a pomáhá dotyčnému dříve se s nepříjemnou zkušeností vyrovnat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies