Ryby a rybí tuk
Možná na vás některé ryby působí tučně, ale nemusíte se zas tolik bát. Jejich složení nijak naši hmotnost neohrožuje. Ryby jsou výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin i kvalitních tuků. Omsahují omega-3-mastné kyseliny, které dokonale bojují proti zvýšené hladině cholesterolu v krvi. O obsahu vitaminů A, D a B12 snad ani není třeba mluvit. V rybách se také skrývá velké množství minerálních látek, především pak jódu a zinku. Dopřejte si dvakrát za týden lahodného platýze, tresku, kapra, lososa nebo makrelu. Jediné na co si dát u ryb pozor je místo jejich původu, hrozí totiž kontaminace. Nejepší bude, když si čerstvou rybu připravíte na grilu nebo jakkoli jinak, hlavně bez přidaného tuku.
Quinoa
Ještě jste o ní neslyšeli A co takhle merlík chilský Jedná se o pseudoobilovinu podobnou pohance. S quinoou dostanete do svého organismu lehce stravitelné bílkoviny obsahující osm esenciálních aminokyselin. Kromně těchto důležitých látek získáte množství vlákniny, vitaminy skupiny B, vitamin C a beta - karoten. Z minerálních látek v merlíku najdeme hodně hořčíku, vápníku, železa i draslíku. Jedinou nevýhodou hubnoucí potraviny je obsah lepku. Jak merlík chutná Málehce oříškovou chuť a její příprava je nenáročná. Najdete ji také ve snídaňových cereáliích.
Dietní čekanka
Čekanka se v dietních jídelníčcích objevuje velice často a to hlavně proto, že podporuje zažívání, váže na sebe vodu i tuk. Čekanku ve velkém využívají také léčitelé a to kořen i listy čekanky. Čekanka je tolik ceněná pro obsah inulinu, který snižuje hladinu krevního cukru, pomůže také vyrovnat hladinu draslíku, fosforu, železa, vápníku a hořčíku. Čekanka se přímo doporučuje při onemocnění žlučníku, slinivky břišní a jater. Jak čekanku upravovat Listy dejte do salátu, poduste je, povařte nebo zapékejte.
Přístě se můžete těšit na vejce, houby, mandle, avokádo a ovesné vločky
Diskuze