Tučné avokádo
Ikdyž v avokádu je uloženo až 83 % tuků, hodí se pro redukční dietu. Obsahuje velice kvalitní tuky v podobě esenciálních mastných kyselin, které pomáhajís metabolismem dalších tuků a zároveň odbourávají cholesterol. V avokádu najdeme velké množství antioxidatů, např. lutein, beta – karoten či vitamin C. S avokáden snadno doženete doporučenou denní dávku vlákniny, protože průměrně jedno avokádo obsahuje 17 g vlákniny. Avokádo můžete využít jako chutnou náhradu másla, použijte jej do salátů i omáček.
Zdraví prospěšné mandle
Obsahují tolik zdravých látek, že si to neumíte ani představit. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, kvalitních tuků, vápníku, fosforu, hořčíku a vitaminu E. Mandle si s klidným svědomím mohou užívat lidé trpící cukrovkou. Pokud s jejich pomocí chcete zhubnout, jezte je ovšem s mírou. Mandle zatoí se srdečně-cévními chorobami a s hypercholesterolémií. Dejte si hrst mandlí ke svačině společně ovocem a budete nabidi energií.
Vejce
O vejcích se dlouho nevdly ne příliš hezké věci, ale opak je pravdou. Vajíčka jsou nejlepším zdrojem bílkovin vůbec. Žloutek dokonce ukrývá všech devět esenciálních aminokyselin a především pak cholin. Cholin ochrání játra před hromaděním tuku a zbaví tělo cholesterolu. Ve vajíčku najdete minimálně patnáct vitaminů, hlavně vitaminy skupiny B a vitamin D. Z minerálních látek je ve vejcích obsažen selen, síra, vápník a železo. Chceteli udělat ještě něco navíc pro své zdraví, vařte vejce raději vždy celé, protože čím více budete vajíčka míchat, tím vice cholesterolu v něm oxiduje, co je nežádoucí.
Houbování
Houby mají jednu silonou zbraňa tou je antioxidant L – ergothionein. Tato látka má velice dobrou schopnost neutralizovat nebezpěčné volné radikály. Stimuluje také štěpení tuklů a cukru v krvi, tím pádem umožňuje přeměnu tuků na energii. Které houby patří mezi ty nej Reiši, šitake a maitake, ale klidně si můžete pochutnat na žampionech a hlívě. Výše zmiňpvané houby podporují funkci imunitního systému a slouží jako doplňková léčba při rakovině, zmírňují totiž nevolnost a únavu.
Ovesné vločky
Bezkonkurenční v obsahu vlákniny. Obsahují 55 % rozpoustné vlákniny a 45 % nerozpustné vlánkniny, což je optimální poměr. Další nej, je obsah bílkovin. Ze všech obilovin obsahují právě ovesné vločky nejvíc bílkovin. Plusem je také nízký glykemický index. Stejně jako u merlíku je jediným negativem přítomnost lepku. Chcete-li si dopřát pořádnou výživu, dejte si ke snídani syrové ovesné vločky s mlékem, čerstvým ovocem a ořechy.
Diskuze