Práce a stres – syndrom vyhoření

Syndrom vyhoření je v současné době velmi diskutovaným tématem a postihuje čím dál více procent populace. Co je to vlastně syndrom vyhoření a proč je pro člověka tolik nebezpečný?
Modré figurky lidí kolem zeměkoule

Co je to syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření je diagnóza, o které nechce nikdo slyšet. Proč je tomu tak? Protože je čím dál více těch, kteří tráví většinu svého pracovního i volného času v zaměstnání. Syndrom vyhoření se tedy týká těch, kteří se své práci věnují přespříliš – všichni takoví jsou ohroženi, že je syndrom vyhoření může postihnout.

Syndrom vyhoření a stres

Syndrom vyhoření je jakousi osobní krizí, kterou zažívá ten, který už psychicky ani fyzicky neunese pracovní situaci, ve které se dlouhodobě nachází. Jedná se o celkové vyčerpání a jakousi prázdnotu, která vede k mnoha dalším vedlejším účinkům. Syndrom vyhoření je velmi nebezpečný už z toho důvodu, že ovlivňuje lidskou psychiku – je srovnatelný z hlubokou depresí a má k ní jen malý krůček.

Syndrom vyhoření – nepříjemný stav mysli

Syndrom vyhoření může mít mnoho příčin a také mnoho důsledků. Pokud někdo dlouhodobě a intenzivně vykonává určitou práci, může se u něj syndrom vyhoření projevit, a to dokonce i přes to, že svou práci miluje a chodí do ní rád. Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku syndromu vyhoření?

Vyhoření – příčiny

  • přílišná přepracovanost
  • psychicky náročná práce
  • fyzicky náročná práce
  • špatné vlivy v osobním životě (rozvody, úmrtí)
  • špatný styl života (nezdravá strava, málo sportu…)
  • pocit rutinního života
  • trauma, stres
  • psychické problémy spojené s výkonem práce
  • ztráta smyslu života
  • workoholismus
  • pocit duševní prázdnoty
  • samotářství

Povolání, která jsou pro syndrom vyhoření riziková

Zvláště některé druhy zaměstnání jsou jakýmsi „odrazovým můstkem“ k propuknutí syndromu vyhoření. Pokud jste již zaznamenali některé příčiny popsané výše, máte k syndromu vyhoření možná docela blízko.

 

Pokud máte pocit, že se vás předešlé řádky týkají snad všechny, vaše situace je alarmující a měli byste na čas úplně změnit životní styl. Syndrom vyhoření postihuje často takové, kteří mají zejména fyzicky i psychicky náročnou práci zároveň. Typickým příkladem jsou například zdravotní sestry.

Syndrom krátkého dne – něco je špatně

Takzvaný syndrom krátkého dne je pojem, který mnoho lidí velmi dobře zná z vlastní zkušenosti. Máte pocit, že nestíháte, nezvládáte, máte nutkání neustále pracovat, a přesto je váš den příliš krátký? Nestíháte koníčky a nebo jste se jich úplně vzdali? Pak si dejte pozor, vaše situace je už velmi alarmující!

Co dělat, když mám syndrom vyhoření?

Pokud trpíte syndromem vyhoření, nezbývá vám nic jiného, než tuto situací uchopit jako životní výzvu. Výzvu k tomu, abyste naprosto změnili váš životní styl. Rozhodnutí je jen na vás, pokud však budete pokračovat ve vyjetých kolejích, můžete skončit velmi špatně jak z psychického, tak fyzického hlediska.

 

Při syndromu vyhoření neprotestuje pouze vaše mentalita, ale chátrá také vaše tělesná schránka. Zkrátka, dejte si na syndrom vyhoření pozor a čas od času sledujte také příčiny, které byste mohli co nejvíce omezit či úplně eliminovat.

 

Další zajímavé články z rubriky práce a kariéra

Práce - jak přežít pracovní pondělí?

Denní harmonogram - zorganizujte si svůj čas

Jak se chovat k nadřízeným

Když je pracovník nadbytečný...

Práce - než podepíšete pracovní smlouvu...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies