Pracovní smlouva - než podepíšete smlouvu

Člověk v zajetí trémy, nervozity, rychlosti mnohdy podepíše cokoli. Dávejte pozor na to, co podepisujete a nechejte si poradit, jak podepsat dobrou smlouvu. Na co si dát pozor, když upisujete duši novému zaměstnavateli.
Podání rukou

Pracovní smlouva – jak postupujete při podepisování smlouvy

Sedíte v kanceláři, za sebou máte sérii pohovorů a zkoušek všeho druhu. Ruka je v rukávě, přesto s vámi šijí všichni čerti. Personalista vám podává pracovní smlouvu. Přečtete ji? Nebo ihned podepíšete? Stydíte se zdržovat šéfa louskáním textu? Děláte chybu. Smlouvu si musíte prostudovat. Můžete se totiž zavázat k něčemu, s čím nepočítáte.

Pracovní smlouva – práva zaměstnance

Hlídejte si svá práva

  1. Ze zákona máte právo na nejméně 4 týdny dovolené.
  2. Zkušební doba může trvat nejdéle 3 měsíce.
  3. Pracovní doba činí nejvíce 40 hodin týdně.

Pracovní smlouva – skuliny

Některé firmy s vámi sjednají pracovní poměr na dobu určitou, třeba šest měsíců. Přestože vám pak smlouvu prodlouží, jste znovu ve zkušební době, kdy vás mohou kdykoli vyhodit. Proti tomuto postupu protestujte! V případě nouze se poraďte s právníkem. Pokud vás zaměstnává zahraniční firma s pobočkou v ČR, vaše povinnosti a práva se řídí českými zákony!

Smlouvy a přesčasy

Pokud počítáte s tím, že si prací přesčas zlepšíte rozpočet, dejte si pozor na zákeřnou větu ve smlouvě: Ve smluvní mzdě je přihlédnuto k případné práci přesčas. Pokud tuto smlouvu podepíšete, můžete pracovat dnem i nocí a nedostanete ani korunu navíc. Je dobré vědět, že zaměstnavatel vám může ze zákona nařídit nejvýš 150 hodin přesčasů ročně. S každou minutou navíc musíte souhlasit. Můžete odpracovat nejvýš čtyři sta šestnáct přesčasových hodin. Pokud je ve vaší smlouvě vyšší číslo, smlouva neplatí.

Pracovní smlouva a konkurence

Může se stát, že vám šéf zakáže výdělečnou činnost ve stejném oboru. Má tak záruku, že si nebudete přivydělávat u konkurence nebo mu sami nevytvoříte konkurenci. Ve smlouvě je v tomto případě uvedena věta: Výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, může zaměstnanec vykonávat jen s předchozím souhlasem zaměstnavatele. Pokud počítáte s tím, že byste si přivydělávala bokem, před podpisem smlouvy se o tom se zaměstnavatelem poraďte.

Pracovní smlouva – neuhýbejte, dupněte si

Většina lidí neví, že k pracovní smlouvě si můžete připsat dodatky se svými požadavky. Pokud třeba studujete, může ve smlouvě stát, že vám v tom váš chlebodárce nebude bránit. Je otázkou, jestli vám to šéf povolí, za pokus to ale určitě stojí.

Pamatujte si, že smlouva je předmětem vyjednávání a oboustranné dohody. Nebojte se promluvit, nespokojte se vším, co zaměstnavatel nabízí. Uzavření smlouvy musí uspokojit obě strany. Vyjednat si můžete cokoli. Pak je totiž zbytečné plakat nad rozlitým mlékem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies