Praha - Nový Svět

Mnoho lidí netuší, že téměř uprostřed Prahy se rozprostírá městečko samo pro sebe, se svou poezií a identitou. Nový Svět je malou čtvrtí, přiléhající k Pražskému hradu, plná malebných zákoutí a harmonie. Projděte se uličkami krásy.
Loretánské náměstí v Praze

Praha – Nový svět ve starém kabátě

Nový Svět byl v historii čtvrtí pro chudé vrstvy a podřízené obyvatele Prahy. Proto jsou domy v těchto uličkách poskládány jeden na druhý, jsou nízké, s malými okny, barevné a působí velmi přívětivě. Krásné okolí – blízké Loretánské náměstí, Pražský hrad, dodávají místu čarovné kouzlo. V této oblasti se nepohybuje velké množství turistů, Nový Svět je relativně klidným místem v centru Prahy. K posezení Vás budou lákat miniaturní kavárničky a hospůdky, propadnete kouzlu místa a budete mít pocit, že jsem se přemístili do historie.

Praha – Nový Svět – osobnosti

Toto místo bylo a je velmi oblíbené mezi umělci, mnoho z nich tam žije a pracuje. Na Hradčanském náměstí bydlel Pavel Kohout, v domě U zlatého slunce dlouhé roky bydlel a pracovat grafik Jiří Anderle, v různých dalších domcích se vystřídali Arnošt Lustig, Ota Pavel, v někdejší márnici – domku s křížem - žil režisér Karel Kachyňa, dodnes má na Novém Světě domek režisér a výtvarník Jan Švankmajer, v mládí zde prožil několik let Jan Zrzavý.

Praha - Nový Svět – místa

Na Hradčanském náměstí je zajímavá socha T. G. Masaryka sochaře O. Španiela, také originální pumpa, která napovídá, že zde kdysi bydleli obyčejní lidé. Součástí Nového Světa je také krásný Jelení příkop, ze kterého je výhled na Lumbeho vilu, jejímž nájemníkem je prezident Václav Klaus. V domě U zlaté hrušky byla již před první světovou válkou hospoda. Tuto oblast ještě obývala chudina a velmi se tady dařilo prostituci. Hospoda měla tu nejhorší pověst, dnes je z ní malebné místečko s hruškou nad vchodem.

Pokud tedy toužíte po kouzelné procházce mezi okouzlujícími domky, projděte se po kočičích hlavách Nového Světa. Uprostřed rychlosti velkoměsta si dopřejete balzám na duši.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies