Pravda z Roissy aneb 50 odstínu rudé

Kdo by neslyšel o dnešní filmové premiéře knižního bestselleru autorky E. L. James s názvem 50 odstínů šedi? Tato kniha podle mnoha novinářů a literárních kritiků „pohnula s knižním trhem“. Pravdou je, že se této knihy prodalo opravdu neskutečné množství, ale proč? Erotické romány se na trhu objevily o mnoho let dříve, než vyšel tento trhák, tak čím je kniha tak výjimečná?

Černá podprsenka s pouty na posteli

Upřímně řečeno, na to nedokážu odpovědět. Z hlediska odborníků na literaturu je velkým přínosem to, že lidé opět začali číst. Ovšem jedná se o literaturu kvalitní? Na tom prý nezáleží, s tím však nesouhlasím. Kniha 50 odstínů šedi předkládá čtenáři všechno tak nějak moc „na stříbrném podnose“. Čtenář není nucený nad zápletkou nijak zvlášť přemýšlet, a proto toto soft porno zabalené v červené knihovně (nebo naopak) trochu postrádá prostor pro domýšlení si obsahu. Mnoho z vás se mnou možná nyní nebude souhlasit, ale ačkoliv jsem knihu přečetla jedním dechem, za kvalitní bych ji neoznačila. Opravdu mi chyběl prostor pro vlastní přemýšlení a fantazírování. Po přečtení třetího dílu tolik žádané trilogie jsem byla celkem zklamaná, jelikož i ta malá jiskra kvality se naprosto rozplynula.

 

To co mi v 50 odstínech chybělo, jsem vzápětí nalezla v Příběhu O. Že tuto publikaci neznáte? Ani se vám nedivím. Tuto knihu jsem dostala do ruky v podstatě náhodou a musím přiznat, že se jednalo o mnohem náročnější četbu, která mi zabrala čtyřikrát delší dobu, i když měla o 70% stran méně než 50 odstínů. Tato kniha je pro opravdu silné povahy, i mi velmi otrnulo, a to už po několika prvních stranách. Příběh, který popisuje sadomasochistické praktiky, může být pro feministické a puritánské povahy zhmotněním noční můry. Na jednu stranu obdiv k ženské kráse, na druhé straně rozkoš získávaná skrze utrpení. Láska zde nabývá naprosto jiných rozměrů než ve sladkokyselém příběhu 50 odstínu. Milovat v Příběhu O znamená z pohledu ženy patřit, být oddaná až do té míry, že se necháte „ocejchovat“ a stáváte se sexuální otrokyní. Muž na druhé straně je pán, který může všechno. Čtenář se zde stává voyerem, který musí přemýšlet o tom, jak je to možné, proč si to nechají líbit… Otázek k přemýšlení je zde opravdu hodně. Nejednou budete potřebovat knihu zavřít, odložit, vstřebat jednotlivé rituály a… ponořit se do úvah o smyslu sdělení. Kniha je víc, než stránkami s textem, je to zpověď dívky plné emocí, lásky a snů, prostřednictvím které prožijete její život, ucítíte její bolest, ale i slast. Příběh O / Návrat do Roissy je pravdou bez příkras a ne srdceryvným příběhem lásky s příchutí důtek a vanilky.

 

 

Varování: kniha není vhodná pro slabší povahy a milovníky romantiky!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies