Přehnané nároky ničí psychiku dítěte

V dnešní době, kdy vyhrává nejsilnější, jsou přehnané nároky rodičů běžné. Málokdy si ale rodiče uvědomují, jak svým dětem tím, že si přes ně plní své nesplněné cíle, ničí život.

Dívka s rukama na hlavě

Mé dítě musí být nej

Každý milující rodič si přeje pro své dítě to nejlepší. Bohužel je to často to nejlepší z jejich pohledu, ne z pohledu dítěte. Zatímco například syn sní o kariéře taxikáře, pro matku taková představa nepřichází v úvahu – její dítě přece musí být něčím víc! Takto dochází k psychickému nátlaku, kterému děti, nechtějí-li vidět své rodiče nešťastné, nakonec přeji jen podléhají. Mnozí rodiče bohužel doposud nepochopili, že láska je dovolit druhému, aby si plnil svá vlastní přání – ať už jsou jakákoliv.

Nejčastější požadavky

Rodiče nejčastěji nutí své děti k výuce cizích jazyků, trvají na vysokoškolském vzdělání a u dívek na štíhlé linii a krásném vzhledu. Ptáte se, proč tolik lpí na úspěchu svých dětí? Příčinou je obvykle fakt, že jim samotným se úspěchu, o kterém snili, dosáhnout nepovedlo.

Nejvíce to odnáší jedináčci

Nejhůře jsou na tom jedináčci a dívky – chlapci se přeji jen dokáží vzepřít, šrámy na duši jim ale zůstávají i tak. U sourozenců se nátlak rodičů alespoň rozdělí, u jedináčka je jejich energie směřována pouze na ně.

Jak ničí přehnané nároky psychiku dítěte

Děti, na které je neustále vyvíjen nátlak, zažívají neustálé vnitřní napětí, které může snadno vyústit v závislost na cigaretách, v horších případech i na tvrdších drogách. Výjimkou nejsou ani poruchy příjmu potravy – anorexie nebo bulimie.

Ani v dospělosti ale tyto děti nemají klid – vlivem přísné výchovy si nikdy nepřipadají dost dobří, trpí přehnanou sebekritikou a chybí jim sebevědomí. Kvůli pocitu méněcennosti mohou mít také problém najít si stálého partnera.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies