Přehrada Les království - tip na výlet

Zhruba pět kilometrů od Dvora Králové najdete zajímavou přehradu s velmi poetickým názvem - Les království. Tento název je rozhodně výstižný. Pohádková příroda se nachází uprostřed bohatých lesů a její věže působí jako z pohádky.
Přehrada zvaná Les království

Přehrada Les království – z historie

Přehrada byla postavena hlavně z důvodů ochrany před častými povodněmi. Jedná se o jednu z nejkrásnějších a turisticky nejnavštěvovanějších přehrad v České republice. Na její hrázi stojí dvě věže, tvořící spolu se dvěma oblouky dvě brány. Díky této architektonické zajímavosti patří k nejpopulárnějším u nás.

Přestože se v prvních letech své existence přehrada potýkala s problémy – prosakovala jí voda, tyto nedostatky se podařilo během posledních let vyřešit a průsaky velmi klesly. Stavba je provedena z královédvorského pískovce, těženého v blízkých lomech. Je velkou zajímavostí díky zdařilému spojení technického a estetického řešení.

Přehrada les království – tipy na výlety

Kolem přehrady se táhne velmi krásné a útěšlivé okolí, proto zažijete bezkonkurenčně krásný výlet, pokud se rozhodnete sem zavítat. Návštěvu můžete spojit také se zoo-safari ve Dvoře Králové nebo unikátním barokním areálem v Kuksu. Hrad Pecka a malé lázeňské městečko Bělohrad je také nedaleko. V Hořicích, které jsou směrem na jih, stojí za prohlídku park s mnoha sochami a v Hořickém Chlumu je rozhledna, ze které si prohlédnete Krkonoše, Hradec Králové, Pardubice i celou polabskou rovinu.

Přehrada Les království - statistické informace

  • Max. výška 41,10 m
  • Koruna - šířka 7.2 m, délka 218 m
  • Pata - šířka 37 m Poloměr křivosti - 200 m
  • Výšková úroveň koruny hráze - 327,71 m.n.m.
  • Objem hrázového tělesa 95 000 metrů krychlových
  • Max. hladina - 325,25 m.n.m.
  • Hladina ochranného ovladatelného prostoru - 323,80 m.n.m.
  • Hladina stálého nádržení - 308,00 m.n.m.

Přehrada les království - turistické informace

Cesta

  • Pěšky: Z Bílé Třemešné od nádraží po turistické značce asi 2,5 km.

  • Autem: Z Bílé Třemešné vede k hrázi a po ní silnice 3.třídy, napojující se na silnici ze Dvora Králového do Hostiného.

  • Ostatní: Nádherné technické dílo na řece Labi zasazené do krásné krajiny

Užijte si krásný letní den v blízkosti vody, obklopeni lesy. Tento osvěžující zážitek si nadlouho zapamatujete. V této pohádkové přírodě najdete také spoustu ubytovacích zařízení, pokud se chystáte vypravit i do okolí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies