Překonejte nesmělost!

Nesmělost provází řadu lidí ze všech sociálních vrstev, potýkají se s ní ženy, muži i děti. Patříte do stejné skupiny nebo z vás vyzařuje sebevědomí?

Žena s rukama na tváři

Nesmělost bývala výsadou žen

Nesmělost se dlouhá léta přikládala především ženám, které byly svými matkami vychovávány k určité zdrženlivosti. Zdrženlivost se často překlenula v nesmělost, aniž by si toho žena či dívka všimla. Tato vlastnost byla ale jistou devizou, pro kterou byly ženy vyhledávány. Muži tak měli jistotu, že jim žena zůstane věrná a na pletky s jinými muži ani nepomyslí.

Dnes je však situace docela jiná a nesmělost je spíše překážkou, nežli výhodou. Ať už se jedná o pouhý pracovní poměr nebo partnerský vztah, v obou případech si zakřiknutí lidé připravují jízdenku do života plného samoty. Tito jedinci nejsou chladní a bezcitní, jen nedokážou své pocity vyjádřit, dát tomu druhému najevo, jak moc jim na něm záleží a jak moc si ho váží.

Na srdci přitom mají obrovské množství dosud neodhalených emočních projevů, se kterými bojují každý den. Trápí tím nejen své okolí, ale hlavně sebe samotného. Nesmělost se může začít prohlubovat a občas se vyskytne i takový extrém, jako je fobie z lidí.

Terapií lze nesmělost vyřadit ze života

Psychologové doporučují jako nejvhodnější skupinové terapie a u více postižených jedinců pak nasazení patřičných léků. Někteří pacienti s nízkým sebevědomím se mohou zúčastnit i kurzů pro posílení sebevědomí, které jsou však hrazeny z vlastních prostředků. Účastník se zde naučí komunikaci s lidmi a získá přirozenou autoritu, aniž by si ji musel zasloužit násilnou cestou. Kurzy jsou vhodné i pro ty, kteří jsou ve vedoucí pozici firmy a potřebují více pozornosti svých podřízených.

Důležitým krokem k získání sebedůvěry a potlačení či vyřazení nesmělosti je sebeláska. Nesmělí lidé se mnohdy pokládají za hloupé nebo méně pěkné a právě v těchto bodech bývá zakopaný pes. Nevěří si, často sebe sami ponižují a podceňují. Samoléčba začíná v těchto krocích, nalézt na sobě něco dobrého, pozitivního a tuto vlastnost dále rozšiřovat. I když se občas ve vašem okolí najde „dobrodinec", který se vás bude snažit ponížit, nedejte se a problému se postavte čelem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies