Premenstruační syndrom

Premenstruační syndrom (PMS) je rozšířený a pro ženu obtížný problém, který přichází před každou menstruací. S PMS se potýká přes 50% menstruujících žen! Týká se to i vás? Dáme vám pár tipů pro zmírnění příznaků.

Zabalené antikoncepční pilulky

Stanovení diagnózy PMS

Pro základní stanovení diagnózy musí být prokázán vztah mezi symptomy a menstruačním cyklem ženy.
Příznaky premenstruačního syndromu začínají během 7-14 dnů před menstruací a jakmile se dostaví krvácení, začínají ustupovat. Dalších 14 dní po menstruaci je žena bez problémů a cítí se o mnoho lépe. 

Příznaky PMS

Mezi časté příznaky patří deprese, emoční labilita, změny nálad, úzkost, agresivita, podrážděnost, neklid, únava, přejídání, nadýmání, bolestivost prsů, pokles schopnosti soustředit se, ztráta sebekontroly, bolesti zad a hlavy. Některé ženy uvádějí i vznik otoků a návalů, zvýšení váhy, zvýšení citlivosti kůže a bolestivost varixů. Pokud má žena sklon k akné, období před menstruací pro ni bývá zvlášť kritické. PMS stav akné zhoršuje, může se objevit i ekzém či poševní mykózy. Jedním z příznaků bývá i snížení libida.
V některých případech může být PMS natolik výrazný, že se mění i osobnost ženy. Ze statistik vyplývá, že v období tří dnů před menstruací jsou častější sebevražedné pokusy a stoupá počet úrazů doma i na cestách.

Příčiny PMS

Příčiny vzniku PMS jsou stále nejasné. Existuje mnoho teorií, ve kterých se hovoří o vlivu prostředí, o vlivech sociálních, psychologických, hormonálních a genetických, dokonce o vlivu diety na PMS. Premenstruační syndrom se nevyskytuje v době těhotenství a úplně vymizí v menopauze.
Řada žen popisuje úlevu při užívání hormonální antikoncepce. Za příčinou jsou zřejmě hormonální změny v druhé polovině menstruačního cyklu. Vyvolávajícím faktorem může být nedostatek hormonu progesteronu. Objevují se i názory, že PMS může být způsoben neschopností progesteronových receptorů vázat právě progesteron.

Jak zmírnit příznaky PMS?

  • Nejúčinnějším prostředkem na zmírnění PMS je úplné potlačení ovulace, např. orální antikoncepcí
  • Vyzkoušet můžete účinky silice pupalky dvouleté nebo brutnák lékařský
  • V jídle se snažte omezit sůl, ostré koření, kofein a alkohol
  • Užívání vitamínu B6 (pyridoxin) vám také pomůže příznaky PMS zmírnit
  • Možností je hormonální léčba estrogenů v kombinaci s progesterony, kterou musíte zkonzultovat s lékařem
  • Lékař vám může předepsat také psychotropní látky, které působí na psych. příznaky uvedené výše
  • Pomoci zmírnit příznaky premenstruační syndromu vám mohou i pohybové aktivity, zvolte aerobní cvičení, břišní tance, kalanetiku nebo relaxační techniky
  • Pro pochopení PMS můžete vyzkoušet i hypnózu
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies