Premenstruační syndrom (PMS)

Premenstruační syndrom (PMS) zvaný také syndrom 150 obtíží, se vyskytuje u žen 7 až 14 dnů před menstruací. Mezi časté příznaky patří deprese, emoční labilita, změny nálad, úzkost, agresivita, podrážděnost, neklid, únava, přejídání, nadýmání, bolestivost prsů a další.

Žena natahující si kalhotky

Příznaky premenstručního syndromu

Příznaky premenstruačního syndromu začínají během 7 až 14 dnů před menstruací. Jakmile se dostaví krvácení, začínají ustupovat.Mezi časté příznaky patří deprese, emoční labilita, změny nálad, úzkost, agresivita, podrážděnost, neklid, únava, přejídání, nadýmání, bolestivost prsů, pokles schopnosti soustředit se, ztráta sebekontroly, bolesti zad a hlavy.

Některé ženy uvádějí i vznik otoků a návalů, zvýšení váhy, zvýšení citlivosti kůže a bolestivost varixů. Pokud má žena sklon k akné, období před menstruací pro ni bývá zvlášť kritické. PMS stav akné zhoršuje, může se objevit i ekzém či poševní mykózy. Jedním z příznaků bývá i snížení libida.

Příčiny premenstruačního syndromu

Příčiny vzniku premenstruačního syndromu jsou stále nejasné. Existuje mnoho teorií, ve kterých se hovoří o vlivu prostředí, sociálních, psychologických, hormonálních a genetických vlivech, o vlivu diety, apod.

Premenstruační syndrom se nevyskytuje v době těhotenství, úplně vymizí v období menopauzy. Významný vliv může mít i užívání hormonální antikoncepce. Možnou příčinou mohou být i hormonální změny v druhé polovině menstruačního cyklu, zejména nedostatek hormonu zvaného progesteron.

Jak zmírnit příznaky premenstruačního syndromu?

Nejúčinnějším prostředkem na zmírnění příznaků premenstruačního syndromu je úplné potlačení ovulace, například orální antikoncepcí. Možností je hormonální léčba estrogenů v kombinaci s progesterony (musíte zkonzultovat s lékařem).

Vyzkoušet můžete silice pupalky dvouleté, jmelí a nebo brutnáku lékařského. Účinným pomocníkem je také heřmánek, kopřiva, máta či maliník. Pro uklidnění nervové soustavy se zase používá čaj z třezalky.

Pomoci zmírnit příznaky premenstruační syndromu vám mohou i pohybové aktivity - aerobní cvičení, břišní tance, kalanetika nebo relaxační techniky.

V jídle se snažte omezit sůl, ostré koření, kofein a alkohol. V období

těsně před menstruací je důležitá zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a potraviny obsahující hořčík a vitamin E. Pravidelně užívejte vitamín B6 (pyridoxin).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies