Přeslička rolní - Equisetum arvense

Přeslička rolní ( Equisetum arvense) je známá a velice léčivá bylina , která roste téměř ve všech částech ČR. V dnešní době význam přesličky rolní v lidovém léčitelství klesá.

Léčivá bylina přeslička rolní

Přeslička rolní - Equisetum arvense

Přeslička rolní ( Equisetum arvense) je známá a velice léčivá bylina , která roste skoro ve všech částech České republiky. V dnešní době sec přeslička rolní používá v lidovém léčitelství méně.

Lidové názvy přesličky rolní

Přesličce rolní se také říká přeslice, praslica, praslička, chvost, stolička, plivačka, šmirglová tráva, duvok, přáska a skř.

Sběr přesličky rolní

Mladé lodyhy přesličky rolní sbíráme od června do září. Sušíme na vzdušných místech nebo při umělé teplotě do 60°C.

Účinné látky obsažené v přesličce rolní

V přesličce rolní je obsažená kyselina křemičitá, saponiny, equisetonin, kyselina equisetová (akonitová), třísloviny, flobafen, hořčiny, pryskyřice, tuk, organické kyseliny a flavonové glykosidy.

Použití přesličky rolní

Čaj z přesličky rolní používáme při celkovém vysílení, tuberkulóze plic, zánětech ledvin a močového měchýře, při krvácení , zánětu kostní dřeně, dávení, silné menstruaci, močení krve, vodnatelnosti, křečích v žaludku, záchvatech žlučníku a jater, revmatismu, dně, zánětu mandlí a dásní.

Pozor! Dlouhodobé užívání nebo užívání větších dávek přesličky rolní způsobuje nevolnost a lehkou otravu. Při jejím užívání je nutná opatrnost!!! K léčivým účelům pro vnitřní použití se sbírá pouze přeslička rolní. Ostatní druhy, jako je přeslička bahenní a lesní, obsahují vysoké procento alkaloidů a mohou proto ve větších dávkách působit až toxicky.

Přesličkový čaj

1 vrchovatou lžičku přesličky spaříme ve 1/4 l vody , necháme vyluhovat a poté podáváme. Doporučuje se pít jednou denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies