Prevence a pravidelné lékařské prohlídky

Prevence je nejlepším způsobem boje proti nemocím. Co to tedy pro nás znamená? Pravidelně chodit na lékařské prohlídky (u praktického lékaře, gynekologické aj.) a dodržovat osobní hygienu.
Ruka držící stetoskop

Prevence je nejúčinnějším způsobem, jak si chránit své tělesné i duševní zdraví. Základním předpokladem jsou pravidelné lékařské prohlídky, očkování proti nakažlivým nemocím a dodržování osobní hygieny. Pokud se na prevenci nedbá, dochází k epidemiím a infekčním onemocněním a to zejména v chudších zemích.

Pravidelné lékařské prohlídky

Pravidelným chozením na lékařské prohlídky je možné zachytit nejednu nemoc, která je pak lépe léčitelná.

Preventivní prohlídka

Jedná se o celkové vyšetření, které bychom měli podstoupit jednou za dva roky a to i v případě, že nemáme žádné zdravotní potíže.

Gynekologická prohlídka

Gynekologickou prohlídku by měla podstoupit každá žena nad 15 let a to minimálně jednou ročně, i když je bez obtíží.

Stomatologická prohlídka

Každý občan do 18 let má právo na stomatologickou prohlídku každého půl roku, běžný dospělý občan pak jednou za rok. Těhotné ženy 2x v průběhu gravidity.

Preventivní očkování

V dnešní době je očkování nejúčinnější zbraní proti nakažlivým chorobám, jako jsou například neštovice, tuberkulóza, zarděnky atd. Tato prevence se provádí na celém světě a dělí se na očkování povinné a doporučené. Obzvlášť potom u dětí zabrání očkování výskytu nemocí, které byly kdysi neléčitelné (dětská obrna, záškrt, tetanus aj.).

Osobní hygiena

Osobní hygiena zahrnuje pravidelné mytí celého těla, dodržování zásad zdravé výživy a sportování. Ve vyspělých zemích obvykle dochází k tomu, že se lidé přejídají, konzumují nadbytečné množství masa, tuků a sladkostí, což má za následek potíže s váhou (obezita) a se srdcem. Dalším velkým problémem je nedostatek pohybu a znečištěné ovzduší. Tento styl života, který se ještě spojí s alkoholem a kouřením způsobuje srdeční choroby a rakovinu plic. Pokud se chceme vyvarovat tomuto nebezpečí, musíme tak změnit dosavadní způsob života. To znamená jíst více zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, sportovat, dostatečně spát, nekouřit, nepít a omezit pití kávy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies