Přikrmování dětí

Přikrmování je první krok dítěte k samostatnosti. Přestává být závislé na matčiném mléce a pomalu se učí stravovat samo. Aby se dítě správně vyvíjelo, je důležité zvolit opravdu kvalitní příkrmy a vědět, které příkrmy jsou vhodné a které ne.
Krmení miminka lžičkou

Přikrmování kojenců – jak začít

Nejlepší je pro nejmenší děti mateřské mléko, v něm má dítě vše, co potřebuje. Proto kojte, dokud můžete. Dítě krmené z láhve můžete začít přikrmovat už ve 4. měsíci, u dítěte kojeného mateřským mlékem se začíná minimálně o měsíc později. Pokud ale dítěti stačí mateřské mléko, klidně můžete začít až v jeho 7. měsících.

První příkrmy - vhodná a nevhodná strava

Prvními příkrmy bývají zeleninové kašičky a šťávy. Dobře stravitelná je čerstvá mrkvová šťáva s kapkou oleje (mrkev obsahuje vitamín A, který je ale rozpustný pouze v tucích), mixované polévky, které se nesolí a nekoření a to ze zeleniny, která nenadýmá. Kojenci dobře snášejí i rozmixované brambory a červenou řepu. Vhodnou zeleninou je také brokolice, cuketa, kedluben, okurka nebo špenát - vše samozřejmě ve vařeném stavu.

 

Začátek přikrmování bývá pomalý – dítě se seznamuje s novými chutěmi a ne každá mu bude vyhovovat. Je velmi důležité začít jednodruhovými příkrmy, abyste rozeznali, které jídlo dítěti sedí a které ne. Začínejte dvěmi až třemi lžičkami jednou denně. Pokud dítě jídlo odmítá, nenuťte jej a zkuste jiné. Nenuťte kojence ani k dojídání porcí. Dítě musí mít jídlo spojeno s příjemným zážitkem. Maso přidávejte do příkrmů až od jednoho roku dítěte.

Přikrmování a kojení

Zpočátku kojte miminko stejně jako před přikrmováním, postupem času můžete příkrmem nahrazovat jedno a více denních kojení. Den vždy zakončete kojením, ne příkrmem. Mateřské mléko dítě uklidňuje a uspává.

Pravidla přikrmování

  • Dítě krmte pouze umělohmotnou lžičkou, aby nedošlo k poškození dásní.
  • Misku i lžičku před použitím opláchněte převařenou vodou.
  • K příkrmům vybírejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu. Plody nesmí být otlučené ani nahnilé, brambory nesmí být naklíčené. Nejvhodnější jsou bio produkty.
  • Do 7. měsíce věku dítěti nepodávejte stravu obsahující lepek.
  • Nikdy nemíchejte zeleninu s ovocem.
  • Kojencům nikdy nepodávejte ryby, vejce, kravské mléko, mléčné výrobky, majonézu, zmrzlinu, luštěniny (kromě červené čočky), tučné maso, uzeniny, houby, sladkosti, ořechy, potraviny obsahující kofein, výrazně kyselé ovoce, rajčata, celer a papriky.

Přechod na normální stravu

Od desátého měsíce věku můžete dítěti podávat zeleninové příkrmy nemixované, větší kousky jen nadrobno nakrájejte. Pomalu přecházejte na jídla z ovoce, pozor však na kyselé plody, které velmi často způsobují alergie.

Více z rubriky Rodiče a děti

Cvičení s vaším miminkem

Kojení a jeho výhody i nevýhody

Rizika těhotenství v pozdním věku

Strava pro děti do tří let

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies