Přírodní sladidla - nahraďte bílý cukr
Kateřina Řehořová
10.05.2006
Přírodní sladidla poskytují mnohem výraznější, komplexnější vůně a chutě. Narozdíl od bílého cukru obsahují spousty vitamínů a nezvedají tolik hladinu cukru v krvi. Přírodní sladidla jsou šetrnější k vašemu metabolismu.
Výhody přírodních sladidel
- mohou obsahovat prospěšné enzymy
- výraznější chuť a aroma
- obsahují vitaminy a minerály
- šetrnější na metabolismus a hladinu cukru v krvi
Fruktóza jako přírodní sladidla
Fruktóza je cukr nacházející se v ovoci v koncentraci kolem 1-7% (některé druhy ovoce mají fruktózy podstatně více). Fruktóza je na pohled podobná klasickému bílému cukru, ale je dvakrát sladší. Fruktóza je nejsladší jednoduchý cukr, sladší než glukóza či galaktóza. Do krve se uvolňuje pomaleji (k jejímu rozkladu není používán inzulín, ale enzymy ve střevech).
Fruktóza je vhodná pro diabetiky, hypoglykemiky nebo hyperglykemiky, ale i pro všechny zdravé jedince je tudíž vhodnější než sacharóza.
Přírodní sladidla - Javorový sirup
Javorový sirup je oproti bílému cukru o polovinu méně sladký. Obsahuje z 60% sacharózu a zbytek jsou invertní cukry. Je bohatý na vápník, draslík, železo a obsahuje stopová množství některých dalších minerálů.
Sladový cukr náhražkou rafinovaného cukru
Cukr z ječného sladu je ze 65% maltóza, díky čemuž se resorbuje poměrně pomalu a nezpůsobuje velké kolísání hladiny krevního cukru. Většinou obsahuje malé množství vitaminu B a některých minerálů. Sladový cukr je velmi tmavý a silně aromatický, ale ne tolik sladký jako med.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
4.0
Počet:
1
Nejlepší:
4
Nejhorší:
4
Diskuze