Proč bychom měli používat spíše mořskou sůl?

Bez soli se nikdo z nás prostě a jednoduše neobejde. Většina z nás používá klasickou kamennou sůl, ale mnohem zdravější je prý mořská sůl. Ohledně soli se neustále svádí boj, jestli je zdraví prospěšná nebo naopak našemu zdraví škodí. Tak jak to tedy je? A čím bychom tedy měli solit?

Proč bychom měli používat spíše mořskou sůl?

 

Jaký je rozdíl mezi rafinovanou a nerafinovanou solí?

 

Nerafinovaná sůl je přírodní a bez dalších úprav. Proto obsahuje mnohem víc minerálů a stopových prvků než najdete v rafinovaných typech soli. A co je tedy rafinovaná sůl? Tyto druhy soli jsou technologicky upraveny, tudíž obsahují jen 2 prvky - chlór a sodík.

 

Jak vzniká mořská sůl?

 

Získává se odpařením mořské vody, jenž probíhá speciálním způsobem. Je to nejstarší technika, pomocí které získáváme sůl. Říká se, že všechny druhy soli jsou mořské, avšak záleží na daném čase.

 

Podle některých vědců není mořská sůl hodnotnější než ostatní. Ti ostatní ale tvrdí, že pro utužení zdraví je mořská sůl důležitá a neměli bychom ji vynechávat. Pro začátek ji můžete střídat s klasickou solí a případných změn si všimnete sami.

 

Je tedy mořská sůl zdravější variantou?

 

Cenově je sice dražší, ale určitě byste ji měli alespoň ochutnat. V obchodech najdete hrubozrnnou i jemnou. Sůl nemusí být jen bílá, může se lišit tím, odkud byla získána. Můžete ale objevit i mořskou sůl, jejíž chuť byla obohacena směsí různých bylinek. To se pak ale její cena vyšplhá ještě víc.

 

Mořská sůl e bohatá na chlorid sodný, sulfáty, vápník, obsahuje i hořčík, draslík a již zmiňovaný jód. Posiluje imunitu, má protizánětlivé účinky a také pozitivně působí na astma a svalové křeče. Doporučuje se i diabetikům a lidem, které trápí deprese. Pamatujte, že všeho moc škodí. Doporučené denní množství je maximálně 5 g denně.

 

Pokud budete solit mořskou solí, pomůže vám zvýšit množství trávících šťáv a tím pomáhá zrychlit metabolismus. V případě, že se snažíte zhubnout, měli byste solit výhradně mořskou solí. Její léčivé účinky lze využít i jinak. Přidává se i do koupele. Inhalace vody se solí zase zmírňuje projevy rýmy a nachlazení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies