Proč se vyplatí odpouštět

Odpustit není znak slabosti, ale síly. Věděli jste, že čím více se na někoho zlobíte, tím více oslabujete své zdraví?

Žena s tmavým líčením a otevřenou pusou

Zlost a nenávist škodí vašemu zdraví

Že může být stres příčinou mnoha onemocnění již víme. Věděli jste ale, že také pokud se na někoho zlobíte nebo někoho nenávidíte – škodíte si úplně stejně? Samozřejmě, že je přirozené se zlobit – a vždy je lepší negativní emoce dát najevo než-li je v sobě dusit a zadělat si tak na další potíže. Pokud se ale na někoho zlobíte dlouho, zlost vás oslabuje, je zdrojem napětí a podrážděnosti. Vaše duše se trápí a touží dostat ze sebe zlost ven – a předáváte ji pak nevědomky druhým. Čím více v sobě tedy schraňujete zlost a nenávist, tím větším bručounem se stanete a vaše zdraví a vitalita budou upadat.

Odpusťte a osvobodíte se

Ať už vám dotyčný člověk ublížil jakkoliv, zkuste se na situaci podívat nezaujatě – do daného člověka se vžijte a popřemýšlejte, co mohlo být příčinou jeho chování. Většinou je v pozadí strach nebo nedorozumění. Pokud máte odvahu, s dotyčným si o celé věci promluvte a řekněte, že mu odpouštíte. Uvědomte si, že nikdo není neomylný a že i vy jste jistě ve svém životě udělali věci, které druhým ublížili – ačkoliv to nebylo vaším záměrem. Pokud odvahu na osobní setkání nemáte, odpusťte dotyčnému v duchu.

Jestliže se vám podaří dosáhnout odpuštění a přesto cítíte, že k dotyčnému cítíte negativní pocity, buďte v klidu. Odpustit neznamená, že ihned začnete druhého milovat.

Odpusťte také sobě

Udělali jste ve svém životě něco, co si dodnes vyčítáte? Objeví se vzpomínka na danou událost vždy, když se dostanete do situace, která vám ji připomíná? Užíráte se a toužíte zapomenout, ale myšlenky jsou silnější než vy? Pak asi tušíte, proč je tolik důležité odpustit také sám sobě.

Jak už bylo řečeno, nikdo není neomylný a chyby jsou zde od toho, aby člověka posunuly někam dále. Navíc, nikdo není tím, kým byl před pěti lety, dokonce ani tím, čím byl včera. Způsob myšlení a jednání se mění, takže lze s nadsázkou říct, že ten, kdo dotyčnou věc udělal, jste nebyli vy, protože dnes jste někdo jiný.

Ať už se odsuzujete za cokoliv, vzpomeňte si, co vás donutilo onu chybu udělat. Snažte pochopit sami sebe. Pak se postavte před zrcadlo a nahlas řekněte: „Odpouštím ti“. Nečekejte ale, že se vám už špatné vzpomínky nikdy nevrátí – kdykoliv se tak ale stane, „mantru“ si zopakujte.

A na závěr jeden trefný citát:

Chceš-li být otrokem nějakého člověka, nesnášej ho. Pak s tebou bude ráno, po celý den i v noci. Tenhle člověk s tebou bude také jíst a naruší tvé trávení. Zničí tvou schopnost koncentrace, zničí každou příjemnou chvilku a zbaví tě tvého drahého pokoje i radosti. Své štěstí vkládáš do jeho rukou. Dáváš mu skutečnou moc nad sebou samým... (John Powell)

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies