Projevy lásky jen jeden den v roce?

Svatý Valentýn, nebo chcete-li svátek všech zamilovaných, na nás útočí již několik let prostřednictvím reklam v televizi, rádiích i na internetu. Svátek, jenž hýbe světem zamilovaných i těch osamělých, připadá na 14. února.

Text "Happy Valentine Day" na papíře se srdíčky

Obchodníci se můžou přetrhnout v prodeji různých kýčovitých předmětů, které mají vyjadřovat lásku k druhým. Různé svíce a laskominy ve tvaru srdíček, pánové kupují erotické prádlo a dámy taktéž, někdy až s komickými motivy srdíček a pohádkových postav. Drahé parfémy, šperky a kosmetika jsou často vyjádřením lásky k milované osobě. Tento den v roce se čím dál rychleji stává spíše “business” svátkem, než oslavou lásky. Když se ale na chvíli zastavíte a najdete si pár minut k přemýšlení a odpočinku, je opravdu důležité slavit lásku zamilovaných právě tento den? Opravdu si již nikdo v dnešní společnosti nenajde čas na svého partnera jiný den v roce, než na Svatého Valentýna?

 

Sv. Valentin

Původ Svatého Valentina je opředen různými povídačkami. Pravděpodobně to byl kněz, který byl za své skutky k bližním umučen. Považuje se za patrona zamilovaných. Údajně oddával milenecké páry a léčil nemocné, proto byl popraven. Údajně o svůj život přišel právě 14. února, a proto je právě tento den oslavou jeho oddanosti a víry v lásku.

 

Slavit či neslavit?

Je nutno podotknout, že velkou slávu tomuto svátku jistě přinesla Amerika, která se mnohdy vyžívá ve slavení různých svátků. Motivy srdíček na nás vykukují opravdu skoro z každého zboží, co lze koupit a na které si jen vzpomeneme. Zvyk, který se u nás v Česku rozšířil až po roce 1989, se ve světě těší velké oblibě a zejména ve Spojených státech. Lidé si v tento den vyměňují tzv. valentýnky nebo si dávají různé dárky. Valentýnky jsou papírové kartičky, většinou s přáním, vyjadřující lásku k milovaným. Současná česká mladá generace se rozděluje na dva tábory. První tábor uznává tento americký svátek zamilovaných a druhý jen nad ním nevěřícně kroutí hlavou. Považují ho za obchodní trik a dobrý marketingový tah. Odpůrci Valentýna tvrdí, že pokud má někdo někoho rád, může mu to dokazovat po celý rok a ne jen během jednoho dne. Češi více preferují 1. máj, který je v kalendáři zapsán sice jako svátek práce, ale český národ ho považuje za den zamilovaných. Den, kdy lidé podle tradice, stvrdí svou lásku polibkem pod rozkvetlou třešní. Důvodem polibku je ten, aby žena následující rok neuschla. Dle dalších výkladů se říká, že žena bude mít díky polibku krásu po celý další rok.

Záleží jen a jen na vás, kdy lásku k milované osobě vyjádříte. Zda jen určitý den v roce nebo svou lásku budete vyjadřovat po celý rok. Co to takhle zkusit bez velkých gest a dárků a najít si každý den na svou polovičku alespoň trochu času. Dokažte jim lásku tím, že jim budete chvíli nablízku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies