Promoce - jak se připravit

Promoce nejsou tak častou událostí, nicméně je to nezapomenutelný slavnostní okamžik, na který bychom se měli připravit. Jak se při takové události chovat a jaký je průběh promocí?
Diplom s čepicí vysoké školy

Promoce – jak se připravit

Promoce jsou završením vysokoškolského studia. V tomto slavnostním aktu se předává diplom s uděleným akademickým nebo vědeckým titulem (či hodností). Jak se promoce odehrávají a jak se na ně připravit? Mezi známými či v každé větší rodině se jistě najde někdo, kdo svá studia chce dokončit nebo se na promoce chystá. Tento ceremoniál je po celá dlouhá léta jen málo pozměňovaný - má určitá pravidla a stejné zvyklosti.

Promoce – požadavky na chování hostů

Promoce se odehrávají v honosných sálech a v prostorách, které mají pro danou univerzitu význam (např. historický). Diváky na promocích tvoří rodiče, známí a příbuzní promujících. Ti mohli dostat osobní pozvání, popřípadě dostali i speciální pozvánku. Hosté vstupují první. Vcházejí nehlučně s důstojným chováním odpovídajícímu honosnému prostředí.

Promoce – požadavky na oblečení hostů

Této mimořádné slavnostní situaci by mělo odpovídat sváteční oblečení nejen promujících, ale i hostů. Pro pány jsou samozřejmostí tmavé obleky, světlé košile a kravaty. Dámy mají pestřejší výběr – volí šaty, kostýmky, sváteční róby.

Promoce – jak probíhají

  • Ceremoniál nezačne bez akademických funkcionářů: rektora, prorektorů, děkanů, profesorů a pedagogů, kteří jsou oblečeni v talárech – tj. slavnostním oblečení náležející zastávané funkci.
  • Jsou-li všichni na svých místech, jako první promluví děkan. Ve své řeči požádá rektora o svolení k promoci.
  • Rektor nebo jeho zástupce vysloví souhlas s udělením titulu absolventům.
  • Promotor čte slib, který pak absolventi stvrdí latinskou formulí. Absolventi přísahají na žezlo fakulty a pronášejí latinskou formuli.
  • Poté promotor sestoupí z lóže a předá diplomy absolventům.
  • Zástupce promovaných absolventů zpravidla ještě přednese děkovný projev.
  • Když je slavnostní akt u konce, akademičtí funkcionáři odchází v opačném pořadí než přicházeli. První tedy odchází rektor, poslední absolventi.
  • V tomto prostoru se zpravidla ještě negratuluje, ale přenechá se to na pozdější chvíle strávené s rodinou u svátečního oběda.
  • Nejvhodnějším vyjádřením blahopřání při takové příležitosti zůstávají květiny. Dary by neměly být nijak zvlášť okázalé.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies