Prostatitida - zánět prostaty

Prostatitida je nejčastějším urologickým problémem mužů. Vzniká většinou rozšířením infekce ze zadních částí močové trubice. Projevuje se horečkou, zimnicí, častým a bolestivým močením, tlakem v podbřišku, sexuálními poruchami. Léčí se antibiotiky.
Ruce schované v kapsách u kalhot
Prostata je asi 20 g těžká žláza uložena pod močovým měchýřem. Patří k hlavním mužským pohlavním orgánům a produkuje mléčnou tekutinu, která smíšením s mužským semenem vytváří ejakulát. Napadnou-li prostatu bakterie, dochází k tzv. prostatitidě, zánětu prostaty. Do žlázy se většinou dostane močovou trubicí. Vylučování moči pak vede k prudkým bolestem v podbřišku, které mohou vystřelovat do zad.

Příznaky zánětu prostaty

  • horečka a zimnice
  • častější nutkání na toaletu, bolestivé močení
  • výtok z močové trubice
  • tupé bolesti v rozkroku
  • bolesti v tříslech nebo podbříšku při pohlavním styku 
  • bolesti v tříslech nebo podbříšku při stolici

Přičiny prostatitidy

Pokud se bakterie nedostanou do prostaty močovými cestami, mohou si najít cestu krevní nebo lymfatickou. Přičinou zánětu může být také úraz nebo prochlazení této oblasti. Zánět prostaty je někdy způsoben samotným zánětem močové trubice.

Léčba prostatitidy

Zánět prostaty se léčí antibiotiky. Pomáhá také klid na lůžku a přikládání teplých obkladů na postiženou oblast. Neléčený zánět může přejít do chronického stadia prostatitidy nebo napadnout další orgány.

Prevence prostatitidy

Nejlepší prevencí je důkladná a pravidelná hygiena.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies