O pár kilo štíhlejší díky proteinům!

Proteinová neboli ketogenní dieta, je pro zdravého člověka možností, jak se rychle, bezpečně a také snadno zbavit nadbytečných kilogramů. Je důležité dodržovat pouze několik základních pravidel. Podaří-li se vám to, spálíte nadbytečné tuky a zároveň si zachováte svalovou hmotu. Vyzkoušíte proteinovou dietu také?

štíhlá žena

Všeobecně o proteinové dietě

Proteinová, neboli ketogenní dieta (zkráceně PSMF - Protein Sparing Modified Fast), není ve světě žádnou novinkou. Již v roce 1974 byla popsána doktorem Blackburnem z Harvardské univerzity v USA, který ji sestavil na základě svých dlouholetých výzkumů. Už v té době slavila opravdu velký úspěch a těší se velké oblibě i v současnosti. Jedná se o bezpečný způsob hubnutí, při kterém se spalují tuky a zároveň zůstává zachována svalová hmota.

Princip proteinové diety

Cílem proteinové diety je dosáhnout přiměřené tělesné hmotnosti dle předem stanoveného odborného plánu (stravovacího konceptu). Dle tohoto plánu jsou tělu dodávány pouze vysoce kvalitní bílkoviny, dostatek vybraných druhů zeleniny a zároveň minimum sacharidů. V proteinové dietě nejsou povoleny žádné další sacharidy a ani jiné formy tuku. Kvalitní bílkoviny zajistí, aby z těla odcházel tuk, a ne svalová hmota.

Ketóza a ketolátky odbourávající tuk

Budete-li proteinovou dietu dodržovat poctivě, vaše tělo začne potřebnou energii brát z tzv. zásobního tuku. Tato změna v tělním metabolismu se nazývá ketóza. Ketolátky, tzn. látky, které během ketózy odbourávají tuk, zároveň velmi účinně tlumí pocit hladu a také navozují pocit dobré nálady i dostatek energie. Díky tomu vám půjde hubnutí snáze. S dodržením proteinové diety vám pomůže i osobní výživový poradce.

Návratový krok

Součástí proteinové diety je i tzv. návratový krok, který má zásadní význam pro úspěch a také dlouhodobé udržení váhového úbytku. V návratovém kroku dochází k postupnému znovuzavádění cukrů do stravy a také pozvolnému návratu k racionálnímu stravování. Podaří-li se vám dodržet i tuto fázi proteinové diety, jo-jo efekt pro vás bude již minulostí!

Další důležité informace

Zaujala vás proteinová dieta a chtěli byste ji vyzkoušet? Pokud ano, je vhodné poradit se o složení jídelníčku s odborníkem, který vám poradí, jaké potraviny, kdy a v jakém množství konzumovat. I během proteinové diety je nutné dodržovat pitný režim a zařadit do svého týdenního harmonogramu pravidelný pohyb.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies