Provize RK aneb za co platíme

Realitní kanceláře zatvrzele tvrdí, že jejich provize jsou zaslouženou odměnou za kvalitní služby, které svým klientům nabízejí. Většina národa je však opačného názoru, podle nich jsou provize realitních kanceláří zbytečně vysoké, proto při nákupu či prodeji bytů, domů a jiných nemovitostí využívá jejich služeb pouze polovina české populace.

Vybavený obývací pokoj

V současnosti se výše provize prodeje domů a bytů pohybuje mezi dvěma až pěti procenty prodejní ceny nemovitosti. Výjimku tvoří regiony, kde jsou ceny nemovitostí velmi nízké. V těchto regionech realitní kanceláře požadují vyšší než pěti procentní provizi, aby pokryly všechny své výdaje.


Pokud se zaměříme na pronájmy bytů, je nejčastěji požadována provize ve výši jednoho až dvou nájmů. Jestli se vám to zdá mnoho, věřte, že naše země je na tom ještě dobře. U našich západních sousedů v Německu si realitní kanceláře účtují v průměru 5,1 procenta z ceny nemovitosti. Podobná situace je také v Turecku či ve Francii. Nejnižší provizi realitním kancelářím pak zaplatí obyvatelé Anglie, přibližně 1,5 procenta.

košík s penězi

Za co vlastně platíme?
Realitní kanceláře se v současnosti mimo klasického pronájmu a prodeje zabývají také výkupem nemovitosti či jejich zástavou. Každá tato služba vyžaduje zpoplatněnou inzerci, sehnání kupce/nájemce a s tím spojené vypracování smluv. Všechny nemovitosti musí mít vytvořený odhad ceny a smlouvy musí být ověřovány, což také není bez poplatků.


Realitní kancelář, kterou si pro svůj obchod vyberete, by vás tedy měla za přislíbenou provizi provést pronájmem či prodejem nemovitosti od začátku až do úplného konce. Přičemž začátkem je myšleno zveřejnění nabídky a koncem pak převod bytu do vlastnictví nového majitele. Teprve v tuto chvíli, kdy je obchod ukončen, je čas, aby realitní kancelář dostala svou provizi. Pokud byste provizi vyplatili dříve, mohli byste litovat. Realitní kancelář, které se zaplatí předčasně, totiž většinou již nepracuje tak jak má a váš obchod se může protáhnout až na dobu neučitou.   


Bohužel v takové situaci už není pomoci. Pro realitní kanceláře, které nepracují podle představ svých klientů, nejsou stanovené žádné postihy. Naštěstí existují realitní kanceláře, které umožňují reklamaci služeb, ovšem jaká je šance že uspějete?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies