První kroky k získání vysněné práce

Pokud vás firma pozve na pracovní pohovor, je to už taková menší radostná událost, neboť se vám podařilo vašeho potencionálního zaměstnavatele zaujmout. Ale moc se neradujte… Vše ostatní už záleží jen na vás a na tom, jak se dokážete prodat.

Lidé hledící do notebooku

Z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele

 

Jde tu o posouzení obou zúčastněných stran. Zaměstnavatel, personalista či sestavená výběrová komise má za úkol zjistit, zda je uchazeč tím pravým pro jejich společnost. Hodnotí nejenom jeho studium, praxi a další věci, které jste uvedli ve svém životopisu, ale posuzují i váš charakter - vaší osobnost. Snaží se odhadnout, zda zapadnete do jejich pracovního týmu či si umíte sami vytvořit a obhajovat své názory, abyste byl schopný pracovat samostatně. Pokud se ucházíte o vedoucí pozice, většinou již ve své poptávce firma uvádí požadavek k  prokázání praxe a umění vést lidi.

 

Poprvé vás kontaktují e-mailem či telefonicky, kde vám sdělí více informací, kdy a kam se máte na výběrové řízení dostavit a co si máte přinést s sebou. Většinou po vás budou chtít jen životopis a případné reference od bývalých zaměstnavatelů. Ale v některých situacích po vás mohou firmy chtít potvrzení, že máte čistý trestní rejstřík, nebo také diplom o vašem dosaženém stupni vzdělání atd. Na pracovní pohovor choďte raději s 10 - 15 minutovým předstihem, abyste nebyli celí udýchaní z cesty a také proto, abyste si mohli osvěžit pár základních informací, které jste si našli a nastudovali k pracovnímu místu a informace o firmě. Tyto informace si najděte co nejdřív po pozvání na pohovor. Dále se doporučuje těm, kteří se moc neorientují v dané lokalitě, kam se mají dostavit na pohovor, aby si našli autobusové či vlakové spojení a přesné umístění firmy. Snížíte tím i případnou nervozitu.

 

Měli byste si také ujasnit, co vlastně očekáváte od nabízené pracovní pozice a od budoucího zaměstnavatele. Hlavně si určete svoji cenu, jaký si představujete plat. Jak později na pohovoru odpovědět na otázku: “Jaké platové ohodnocení si představujete?” Nejvhodnější asi bude říct si o částku v nějakém rozmezí například - (17 000 - 20 000 Kč). Kdybyste řekli přesnou částku, je to od vás už takový příkaz a vyvolává to dojem, že nehodláte o platovém ohodnocení nijak smlouvat. V takovém případě se firmě buď zalíbíte, nebo vás hodně rychle odmítnou, protože nikdy nevíte, kolik peněz jsou na vás ochotni dát. Může to být začínající firma, nebo firma, která na tom teď finančně není moc dobře. To se ale zbytečně můžete připravit o skvělou práci, neboť se finanční stránka firmy může časem zlepšit a pak by vás třeba lépe ohodnotili a více by si vás a vaší loajality ve firemní krizi vážili.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies