Psychologie hubnutí

Hubnutí je závislé na řadě okolností. Nejde jen o to, že chceme zhubnout. Důležité je i to, jestli je právě pro nás vhodná doba, jsme-li dostatečně motivováni, máme podporu druhých apod.

Žena se zrzavými vlasy

Psychologie hubnutí

Hubnutí znamená velké odhodlání a sebezapření. Aby bylo opravdu účinné a trvalé, je nezbytné se ponořit do nitra. Co nás k hubnutí vede? Potřebuji opravdu nutně zhubnout právě teď?

Psychologie hubnutí a motivace

Abychom začali efektivně hubnout je nejdůležitější motivace. Motivace znamená to, co nás bezprostředně vede k tomu, abychom učinili takové zásadní rozhodnutí. Existuje mnoho důvodů proč zhubnout: vnější tlak okolí, nadbytečná kila, zdravotní důvody.. Ale je nějaký z těchto důvodů podstatný právě pro nás? Nestačí jen jeden důvod, ale uvědomění si celkové změny životního stylu, který bude následovat. Musíme být dostatečně přesvědčení o všech důsledcích, které k hubnutí patří. Pokud vidíme v hubnutí více pozitiv, je to začátek dobré cesty.

Psychologie hubnutí a správné načasování

Důležitou roli v hubnutí hraje správné načasování. Je zcela nevhodné začít hubnout v době před vánoci, v době, kdy jsme v neustálém stresu. Nelze se soustředit na více podstatných změn. Ke změně životního stylu je zapotřebí dostatek síly a energie. 

Psychologie hubnutí a konkrétní váhový úbytek

Jako motivace slouží i konečný cíl – tedy váhový úbytek, který chceme dosáhnout. Předně je třeba, aby námi zvolený váhový úbytek byl reálný. Pro dlouhodobý a trvalý efekt je žádoucí, když za tři měsíce zhubneme o šest až osm kilo. Nereálný cíl by nás totiž utvrzoval v naší neschopnosti, i když bychom to ovlivnit vlastně nemohli. Motivací nám mohou být i odměny při prvních úspěších – např. návštěva kosmetiky, kadeřnice, lístek do kina…

Psychologie hubnutí a podpora druhých

Téměř všichni potřebujeme podporu druhých, kteří nás podporují ve všem, co děláme. A to se týká i hubnutí. Pokud se nám podaří do tohoto procesu zapojit rodinu, můžeme očekávat úspěch. Dojde k většímu zautomatizování zdravých stravovacích návyků a sami začneme vyhledávat pohybové aktivity. Podpora může přicházet nejen od rodiny, ale také např. od spolupracovníků, známých. Důvěra a podpora druhých zvyšuje motivaci.

Psychologie hubnutí a psychika

Hubnutí se na psychice projevuje podle toho, jakým způsobem jsme se rozhodli držet dietu. Pokud jsme se rozhodli o radikální redukční dietu, očekávejme, že se u nás projeví podrážděnost a únava. Negativní emoční reakce ovlivňuje naše celkové prožívání. A mohlo by se stát, že bychom hubnutí přerušili z tohoto důvodu. Účinky pravidelného hladovění na osobnost jsou tím ničivější, čím rychleji se člověk štíhlé linie snaží dosáhnout. Postupným hubnutím negativní emoční reakce nepoznáte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies