Ptačí chřipka-H5N1

Ptačí chřipka nebo také virus H5N1. Tato nemoc byla poprvé objevena v Itálii. Jde o podtyp chřipkového viru typu A. K nákaze lidí tímto virem dochází jen vyjímečně, ale pokud bude schopen přenášet se z člověka na člověka bude hrozbou pro lidstvo.
Kačeny plující na vodě

Historie

Ptačí chřipka byla poprvé objevena v Itálii v roce 1878. Mezi lety 1893-1894 byla epidemie ve Spojených státech. Tehdy bylo zapotřebí zbavit se víc jak 17 miliónů kusů ptactva. V letech 1999-2001 se vyskytla epidemie v Itálii, kde muselo být zabito přes 13 miliónů ptáků.

O co jde?

Ptačí chřipka, neboli H5N1 je podtyp chřipkového viru typu A. Hostitelem tohoto viru jsou divoce žijící ptáci,ale i drůbež v chovech. Jsou zaznamenány i případy tohoto onemocnění na prasatech. K nákaze lidí ptačí chřipkou dochází jen výjimečně a to u těch lidí, kteří s nakaženými zvířaty přichází bezprostředně do styku.

Přenos mezi ptáky

Ptáci, kteří jsou nakažení tímto virem ho přenášejí trusem, slinami nebo nosními sekrety. Nemoc se šíří kontaktem zdravých ptáků s nemocnými anebo s jejich výměšky.

Projevy viru H5N1 u ptáků

Nemoc se projevuje ve dvou stádiích. U toho lehčího je příznakem menší snášení vajec a naježené peří. Těžší stádium je velice nakažlivé a znamená pro ptáky smrt hned po nákaze. Vir napadá vnitřní orgány a smrt nastane do 48 hodin.

Přenos ptačí chřipky na člověka

Virus H5N1 vetšinou člověka nenapadá a pokud ano, tak přenos ptačí probíhá velmi složitě. První případ tohoto viru byl zaznamenán v roce 1997. Od této doby bylo zaznamenáno ještě několik dalších případů.

Projevy ptačí chřipky u lidí

  • teplota
  • škrábání v krku
  • průjem
  • kašel
  • vykašlávání hlenu s příměsí krve
  • bolesti svalstva
Prozatím ptačí chřipka není tak velkou hrozbou pro lidstvo. Tato hrozba nastane pokud vir H5N1 dostane schopnost přenášet se z člověka na člověka.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies