Puberta - období chaotických změn

Asi nejdůležitější a také nejtěžší je toto období zvládnout tak, aby ho obě strany (rodiče i děti) ve zdraví přežily. Proč se puberťáci chovají jako by jim nikdo jiný nerozuměl? Zkuste se nad tím trochu zamyslet. Skutečně svému dítěti rozumíte?

Puberta - období chaotických změn

 

Pokud jste ještě neměli tu čest vychovávat puberťáka či puberťačku, tak toto období před nikým nikdy nezlehčujte. Neposmívejte se ostatním rodičům, kteří se s tím doslova “perou”, a ani jim nedávejte žádné rady, když netušíte, čím si právě procházejí.

 

Možná si říkáte, že až budete v roli rodiče, že všechny období zdárně překonáte. Klidně to tak může být, ale všechno není jen růžové. Vždy se na scéně objeví malé či velké problémy a s jejich řešením vám nikdo kromě vás samotných nepomůže. Budete odkázáni pouze na sebe a uvidíte, že výchova dítěte není tak snadná, jak jste se domnívali.

 

Puberta

 

Puberta

 

Puberta je zvláštním a bouřlivým obdobím, ve kterém se mladí lidé snaží někam zařadit. Ptají se sami sebe, kam patří, kdo jsou a jak chtějí žít. Jsou to těžké časy nejen pro rodiče, kteří neví, co si s nimi a s jejich agresivními výstupy vlastně počnou. Dítě v pubertě musí najednou přezkoumat své hodnoty a svou úlohu v rodině i ve světě.

 

Všechno, co doposud vnímali jako samozřejmost, se mění a svým chováním dávají prostě jen najevo, že ne všechny změny se jim líbí. Náhle se jim do života vkradla nejistota, zmatek a nic nedává smysl. Proto se proti všem a všemu snaží bojovat. Proto si puberťáci myslí, že jim nikdo nerozumí a že snad ani nejste jeho rodiče, protože je úplně jiný než vy.

 

V této chvíli hrozí, že se dítě přimkne ke skupině svých vrstevníků, protože mu dáváte jen samé zákazy a příkazy. Nevidíte na tom nic děsivého? Co když ale začne ta jeho/její parta chodit za školu, začnou brát drogy a další věci, které vaše dítě strhnou na “šikmou plochu”.

 

Pak už bude na všechny nápravy pozdě. Když mu navíc řeknete, že už se s nimi nesmí vídat, ještě víc ho to odpoutá od vás a strhne k nim. Za každých okolností se proto snažte, abyste s tím svým puberťákem měli přátelský a hezký vztah. Křičení a zákazy váš vztah nezlepší, spíše naopak.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies