Pupalka dvouletá a její pozitiva

Pupalka dvouletá má celou řadu příznivých účinků na náš organismus. V poslední době se o ní často hovoří a i nás zajímalo, co všechno pupalkový olej dokáže. A není toho zrovna málo.

Vitaminy naskládané vedle sebe

Počátek příznivých účinků výtažku pupalkového kořene a jeho využití jako homeopatikum se datuje na rok 1987 a v současnosti se zájem o pupalku vrací. Za studena lisovaný pupalkový olej ze zralých semen rostliny pupalky dvouleté (Oenothera biennis L.) je zdrojem nenasycených mastných kyselin, které organismus potřebuje k biosyntéze životně důležitých látek, souhrnně označovaných eikosanoidy - biologicky aktivní látky ovlivňující řadu funkcí - regulují krevní tlak, srdeční činnost, srážlivost krve, funkce trávicího a dýchacího systému, porodní funkce, imunitní reakce, zasahují do řady patologických dějů jako je rozvoj zánětů a ovlivňují mechanismus vzniku bolesti, zéjmena svalů a kloubů.

Pupalkový olej je v posledních letech považován za velmi účinný potravní doplněk, jenž může kladně působit při řadě onemocnění jako je např. atopický ekzém, lupénka, předcházet vzniku akné.

Dobrého účinku bylo dosaženo i při léčbě tzv. premenstruačního syndromu, roztroušené sklerózy (zejména zpomaluje rozvoj onemocnění v počátečním stádiu), jako prevence se osvědčil v oblasti cévních chorob, anginy pectoris, ischemie myokardu či náhlých mozkových příhod. Vzhledem k tomu, že olej působí imunostimulačně, zlepšuje i obranyschopnost organismu a odolnost vůči stresu.

Z lidových poznatků - pupalkový olej údajně může ve stáří zlepšovat zrak a sluch a zmírňovat pocení.

Kombinace pupalkového oleje s vitaminem E

Proběhlé studie často kombinují olej Pupalky dvouleté spolu s vitaminem E a s výtažky z rybích olejů. Při současném podání studie uvádějí znatelnější efekt, než při použití jednotlivě.

Kombinace pupalkového oleje se zinkem

Pupalkový olej spolu se zinkem výrazně zlepšuje akné a zesiluje nehty. Má příznivý vliv na kvalitu vlasů.

Kombinace pupalkového oleje s beta-karotenem

Pupalkový olej s beta-karotenem se z hlediska současného poznání vztahu výživy a zdraví jeví jako zajímavé nutrimentum, přispívá pozitivně k prevenci vzniku nádorů, zvyšuje práh pro poškození kůže slunečním zářením, pomáhá udržovat zdravou pleť, vlasy a nehty.

V případě dětí může pupalka pomoci při hyperaktivitě působí zklidnění, pánům a dámám po probdělé noci údajně zlepšuje stav a ty, kterým záleží na udržování správné tělesné hmotnosti jistě potěší, že má vliv na úpravu metabolismu a přispívá k hubnutí. Ale tomu se budeme věnovat třeba někdy příště.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies