Putování po Jižní Moravě

“Jedu jak Pražák, hlava nehlava, mám jediný cíl a přede mnou je Pálava” zpívá ve své nové písni skupina Chinaski. Jižní Morava je opravdu místo, které každému učaruje. Už jste navštívili nějakou z tamějších vesnic, například Strachotín?

Vinice s detailem modrého hroznového vína

Tato malebná vesnička se nachází u vodní nádrže Nové mlýny, které vám budou určitě povědomé z filmů Bobule a z mnoha dalších. Vodní dílo Nové Mlýny se nachází na řece Dyje, pod krásou Pavlovských vrchů. Dílo tvoří tři přehradní nádrže. Mušovská, Věstonická a Novomlýnská. Pohled na hladinu “Mlýnů”, zalitých letním sluncem, je opravdu romantický. Srdce nejednoho romantika zaplesá. Když se vám poštěstí, můžete zahlédnout hejno bílých labutí, které se nechají nakrmit pečivem z předešlých dní. Okolí nádrže lemují další krásné obce jako Dolní Věstonice, Pasohlávky a Pavlov. Krátkou procházkou po mole vodní nádrže se můžete vydat do Dolních Věstonic.


Dolní Věstonice zvou k návštěvě regionálního muzea. Archeologická expozice, která je zde uveřejněna, poukazuje na starší dobu kamennou. Můžete zde zhlédnout i světově proslulou Věstonickou venuši, která byla v těchto krajích objevena. Nudit se zde určitě nebude.

 

Pár kilometrů vzdálený Mikulov zve k nekonečnému množství turistických cílů. Za zmínku stojí určitě krásný barokní zámek v Mikulově. Na vaší dovolené nezapomeňte navštívit regionální muzeum Mikulov, kde uvidíte nejrozsáhlejší tuzemskou expozici vinařství a vinohradnictví s unikátním obřím vinným sudem. Objevíte zde řadu výborných restaurací, útulných kaváren a vinotéky, které jsou na každém rohu. Velmi oblíbeným podnikem je kavárna Dolce Vita v centru města. Klenuté stropy kavárny, nadčasový interiér, příjemná obsluha, výborná káva a domácí zákusky jsou samozřejmostí. Své místo zde má místní kocour, který celý den jen polehává a spí. Je zde vítaným hostem a má svou oblíbenou židli. Je zvyklý na to, že se stal motivem společných fotografií návštěvníků kavárny.

 

Jižní Morava nabízí nespočet cyklostezek. Na kole se můžete projet až do Rakouska. Tak proč nestrávit letní dovolenou na kole a právě na Moravě? Můžete nasávat krásnou atmosféru vápencových kopců Pálavských vrchů. Projíždět se mezi vinicemi a když budete unaveni, určitě se zastavte ve vesničce Klentnice. V této malé vesničce se nachází stylová rodinná kavárna. Mezi Pavlovskými vrchy na vás vykoukne Café Fara. Rodina Džiubanova řídí svou rodinnou kavárnu srdcem a jejich prioritou je hlavně spokojenost zákazníka. Jak sami tvrdí, turistům, cyklonadšencům a milovníkům dobrého jídla a pití poskytnou nevšední zážitek. Je situovaná hned vedle kostela a je vybudována ze staré fary. Nabízí lahodnou kávu, kterou si praží sami a vaří z ní kávové speciality. Dále zde objevíte farní knihovnu, vinný sklep a také ubytování. Samozřejmostí je i farní kuchyně, kde vám připraví kvalitní pokrmy. Nabízí domácí zákusky, pečivo a lahůdky ze surovin pěstovaných svépomocí, na vlastních polích v blízkém okolí fary. Na faře zakoupíte také netradiční suvenýry a dárkové poukazy.

 

Pokud jsme vás nalákali k návštěvě, nezapomeňte si předem zarezervovat stůl, jinak je možné, že volné místo nenaleznete. Vedle fary je nově vybudován dřevěný penzion. Je postaven na místě původních chlívků a architekt si zde opravdu vyhrál. Původ těchto prostor se mu stal inspirací. Penzion je stylizován jako abstraktní stodola. Pokud budete mít cestu kolem Klentnice, neváhejte a určitě se zde zastavte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies