Pyramidy

Pyramidy jsou jednou z nejpopulárnějších staveb světa. V dnešním Egyptě jich stojí asi 108. Mnoho z nich je však zbořených a nebo z nich zůstaly jen základní kameny. Slovo pyramida je pravděpodobně odvozeno z řeckého slova pyra, které znamená hrob.
Pyramidy v dálce

Pyramidy se stavěly mezi lety 2700 – 2180 př. n. l. Byly pýchou faraónů, kteří tak chtěli dokázat jakou mají moc v rukou.


Všechny pyramidy neměly tvar jehlanu, byly i stupňovité nebo lomené. Každá pyramida obsahovala několik podzemích komor, potom komoru faraónovu a královninu, kam vedla velká galerie. Pyramidy byly propojeny chodbami a šachtami.


Základním stavebním prvek pyramid byl kámen, proto se stavěly většinou v blízkosti kamenolomů. Kameny se pokládaly na urovnanou plošinu, kde se vytyčily místa. Po dokončení vrcholu, dělníci otesali pyramidu do požadovaného sklonu. Na stavbě pyramidy se podílelo 1200 – 1500 dělníků.


Pyramidy sloužily jako hrobky panovníků, kteří byli považováni za Bohy. To znamená, že se orientovali v oblasti náboženství Egypta a v ní potom v představách o posmrtném životě. V textech pyramid je psáno, že jsou stavěny tak, aby navěky vydržely a ochraňovaly tělo panovníka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies