Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Rajčata a antioxidanty

Rajčata patří k nejrozšířenější zelenině na světě. Obsahují biotin, který výrazně prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Kyselina listová v rajčeti podporuje krvetvorbu a vitamín C posiluje imunitu a mnoho dalších příznivých účinků na náš organismus.

Trsy rajčat

Rajčata – původ

Rajčata pocházejí z Peru a Ekvádoru. Do Evropy se dostala koncem 16. století.

Rajčata – druhy

U nás se nejčastěji setkáváme se dvěmi druhy rajčat, tyčkovými a keříčkovými. Dále se pěstují truhlíková a drobnoplodá rajčata s různými velikostmi a barvami.

Rajčata – obsah

Rajčata obsahují celou řadu látek příznivě působících na náš organismus a navíc mají nízkou energetickou hodnotu

  • Biotin – prospívá pokožce, vlasům a nehtům
  • Kyselina listová – podporuje krvetvorbu
  • Vitamin C – posiluje imunitu, chrání srdce
  • Lykopen – chrání membrány tělesných buněk
  • Tyramin – působí na hladké svalstvo, zlepšuje náladu
  • Vitamin B, E, K
  • Provitamin A
  • Hořčík, draslík, vápník, fosfor
  • Antioxidanty

Rajčata – příznivé účinky

  • Působí močopudně
  • Pomáhá při ateroskleróze
  • Podporuje tvorbu hemoglobinu
  • Zlepšuje náladu
  • Pomáhá při tukové degeneraci jater
  • Posiluje srdce
  • Podporuje spánek
  • Chrání sliznici
  • Působí proti revmatismu
  • Povzbuzuje tvorbu hormonu
  • Odstraňuje zácpu
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.