Rakovina tlustého střeva a konečníku

Ve výskytu zhoubného nádoru střeva se udržujeme na prvních místech ve světě. Výskyt stoupá s věkem. Polovina nádorů je zjištěna až v pokročilém věku. Jaké jsou příznaky rakoviny tlustého střeva a jak se bránit?
Tvář staršího muže

Rakovina tlustého střeva a konečníku

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorem u mužů hned po nádoru plic a u žen po nádoru prsu. České republice patří nepříjemný primát - frekvence výskytu tohoto nádoru mezi obyvateli je nejvyšší na světě.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – vlivy

Při vzniku nádorů hrají úlohu jak vlivy genetické, tak i vlivy zevního prostředí. Významným činitelem je především strava. Negativně působí především zvýšený podíl živočišných tuků v potravě oproti tukům rostlinným, vysoká spotřeba červeného masa, tepelně zpracovaného smažením, pečením a především uzením, oproti masu drůbežímu a rybímu, dále nízký obsah vlákniny v potravě (obsažena v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích), vyšší konzumace piva (platí především pro karcinom konečníku). Zvýšené riziko vzniku karcinomu potom mají ti jedinci, jejichž blízcí příbuzní měli rakovinu. Nemusí se přitom jednat pouze o rakovinu tlustého střeva, ale i rakovinu jiné lokalizace.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – příznaky

  • Rakovinný nádor tlustého střeva se vyvíjí poměrně pomalu, řádově měsíce.
  • Příznaky se proto rozvíjí pomalu a zprvu nevýrazně – záleží také na tom, v jaké části tlustého střeva je nádor lokalizován.
  • Začíná se objevovat plynatost, poruchy vyprazdňování (střídání zácpy a průjmu), pocity plnosti, kolikovité bolesti.
  • Důležitým projevem nádoru je krvácení. Krvácení může být výrazné nebo nepatrné (okultní).
  • K dalším příznakům patří rovněž nechutenství či nechtěný váhový úbytek.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – prevence

Provedené studie ukázaly, že významný ochranný účinek má dostatečně vysoký příjem vápníku, vitaminů A, C, E, kyseliny listové a ze stopových prvků především selenu. Důležitá je především zdravá životospráva: (jezte hodně ovoce, zeleniny, vitaminů a stopových prvků) a vylučte rizikové skupiny potravin (tučnou stravu). Omezte používání soli, sportujte a hlídejte si váhu.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – preventivní vyšetření (screening)

Je vhodné také podstoupit preventivní vyšetření (screening), pokud patříte do rizikové populace nebo pokud se u vás objeví některé z uvedených příznaků. Lidé nad 50 let věku by měli toto vyšetření podstupovat pravidelně ve dvouletém intervalu. Pacientovi je během tří dnů odebrána stolice, kdy se zjišťuje přítomnost natrávené krve ve stolici.

Rakovina tlustého střeva a konečníku – léčba

  • Pro léčbu jakéhokoliv rakovinného onemocnění platí, že čím dříve nádor odhalíme, tím lepší šanci na léčbu máme.
  • V případě pozitivního výsledku testu na krvácení je však nezbytné nádor vyloučit a proto musí následovat vyšetření celého tlustého střeva.
  • Při tomto vyšetření, které se nazývá kolonoskopie, se do střeva konečníkem zavádí ohebná hadice s kamerou na konci, která umožňuje dokonale prohlédnout stav střeva a odhalit nebo vyloučit možné patologické stavy.
  • Náročnost tohoto vyšetření je vyvážena dokonalým výsledkem, který není možno zatím žádným jiným vyšetřením nahradit.
  • První krok – vyšetření na okultní krvácení – je plně v odpovědnosti praktických lékařů, kteří Vám poskytnou veškeré nezbytné informace k tomuto vyšetření a zajistí i vlastní vyšetření (vyšetření je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění).
  • Základní metodou léčby zhoubných nádorů tlustého střeva je radikální chirurgické odstranění nádoru.
  • Protože zhoubné nádory se mohou šířit v organismu krevní nebo lymfatickou cestou, současně s odstraněním nádoru se odstraňují i spádové lymfatické uzliny.
  • Každé onemocnění zhoubným nádorem je konzultováno s lékařem-onkologem, který určí další postup a léčbu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies