Recepty na pokrmy z hub

Z procházky přírodou jste si možná odnesli chutný suvenýr – houby. Nejspíše z nich připravíte pochoutku s vejci, stejně jako minule. Proč ale nevyzkoušet nějaký nový houbový recept? Přinášíme vám několik tipů na houbové delikatesy.

Nakrájené houby na talíři

Čertovské houby

Ingredience

300 g tvrdších hub, 50 g másla, 150 ml smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pep, muškát

Postup

Houby nakrájejte na plátky a poduste na másle. Ze smetany, hořčice, kečupu, sojové omáčky, citronové šťávy a koření připravte omáčku, kterou pak houby zalijte. Alespoň 15 minut směs znovu duste. Podávejte s chlebem nebo pečivem.

Houbový guláš

Ingredience

300 g čerstvých hub, 4 rajčata, 4 papriky, 4 brambory, 3 větší cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, pepř, šálek smetany, hladká mouka, sůl, vegeta, olej

Postup

Na oleji osmažte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené umyté houby, poduste. Přidejte nakrájená rajčata, nakrájené papriky a brambory a koření. Podlijte asi 400 ml vody a pod pokličkou duste 40 minut. Do smetany vmíchejte mouku, vlijte ji do podušených hub a 15 minut povařte. Houbový guláš můžete také místo smetany s moukou zahustit chlebovou strouhankou a papriku nahradit křenem.

Houby na smetaně

Ingredience

400 g hub, 70 g másla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, lžíce cukru, ocet, 250 ml kysané smetany, 250 ml vývaru z masoxu

Postup

Na rozehřátém másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na nudličky nakrájené houby a poduste. Připravte si světlou jíšku, kterou postupně podlévejte smetanou a vývarem z masoxu. Do této omáčky vložte houby, přidejte podle chuti sůl, cukr a ocet. Podávejte s vařenými brambory.

Houbové placky se sýrem

Ingredience

150 g hub, 1 cibule, 2 rohlíky, 2 lžíce másla, 1 hrnek smetany nebo mléka, 2 vejce, 150 g sýra, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení

Postup

Cibuli nadrobno pokrájejte a osmahněte na másle. Přidejte houby a duste dokud se neodpaří přebytečná voda. Pokrájené rohlíky přelijte smetanou nebo mlékem a nechejte je nasáknout. Pak rohlíky rozmačkejte vidličkou a přidejte k houbám. Přidejte ještě vejce, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a trochu strouhanky. Ze směsi vypracujte menší placky, které usmažte po obou stranách na oleji.

Další tipy na houbové pochoutky

Houby můžeme přidat téměř do jakéhokoliv jídla. Zkuste např. palačinky na slano – s houbami nebo bramborové placky s houbami. Stačí jen houby přimíchat k běžným ingrediencím. Vynikající jsou také houbofleky – široké nudle s houbami. Můžete je také zapéct a rázem máte zapékané houbové těstoviny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies