Recepty z brokolice nejen pro vegetariány

Brokolice je zdravá a chutná zelenina, ideální pro přípravu dietních pokrmů, pokrmů pro vegetariány i gurmány. Nejoblíbenější kombinací je brokolice se sýrem, zapékaná či vařená. Zde jsou recepty na obě varianty.

Brokolice položená na talíři

Brokolice - dietní a zdravá zelenina

Brokolice je bohatá na vitamíny i minerály a obsahuje spoustu vlákniny a antioxidantů. Je účinnou prevencí v boji proti rakovině, působí příznivě na zažívání, činnost svalů a hormonů. Tento druh zeleniny je výborný pro redukční dietu, dietu při různých onemocněních a je oblíbeným pokrmem vegetariánů.

Brokolice se sýrovou omáčkou

Ingredience

1 větší brokolice, 100 g sýru Niva, 100 g sýru Eidam, 250 ml smetany, trocha oleje, provensálské koření, kmín

Postup

Brokolici umyjte, rozeberte na růžičky a dejte vařit do studené osolené vody s trochou kmínu. Asi 7 minut brokolici povařte, pak ji sceďte. Na pánvičku vlijte trochu oleje a až bude rozpálený, přidejte nastrouhané sýry a nechejte je rozpustit. Přidejte koření a smetanu a směs dobře promíchejte, aby se spojila v celek. Brokolici přelijte sýrovou omáčkou a podávejte se zeleninovou oblohou.

Zapečená brokolice se sýrem

Ingredience

1 větší brokolice, 1 cibule, trocha oleje, 100 g sýru Eidam, 250 ml smetany, 2 vejce, 150 g slaniny, 150 g točeného salámu, stroužek česneku.

Postup

Brokolici umyjte, rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě. Nakrájte cibuli a slaninu na kostičky, česnek na plátky a zpěňte na oleji. Po celé ploše zapékací mísy rozložte uvařenou brokolici, nakrájený točený salám (ten ale při zvýšené hladině špatného cholesterolu vynechte!) a na 10 minut dejte zapéct do trouby.
Pak smíchejte smetanu, vejce, sůl a pepř, tuto směs vlijte na brokolici a dejte zpět do trouby zapéct. Jakmile je smetana tuhá, posypejte brokolici strouhaným sýrem a nechejte jej rozpustit. Hotový pokrm můžete ozdobit nakrájenými mandlemi.

Zapékaná brokolice podle vaší fantazie

Pokud se vám nechce brokolici třikrát vytahovat z trouby, jednoduše smíchejte dohromady brokolici, salám a slaninu a přelijte ji směsí smetany, vejce, soli a pepře hned. Sýr je však vždy třeba přidat až pár minut před koncem zapékání. Brokolici lze zapéci také s brambory, s květákem a pro výraznější chuť přidat uzený nebo plísňový sýr (pamatujte však, že tyto sýry obsahují výrazné množství tuku, proto to s jejich konzumací nepřehánějte, chcete-li si udržet štíhlou linii).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies