Recepty z kysaného zelí

Podzim je tady a větší dávka vitamínu C nás může ochránit před nachlazením ze sychravého počasí. Uvařte si nějakou dobrotu z kysaného zelí, které obsahuje vitamínu C opravdu hodně.

Dušené zelí v hrncích

Svačina z kysaného zelí

Kysané zelí si můžete dát i ke svačině, namažte si ho třeba na chleba. Co budete potřebovat? 300 g kysaného zelí, strouhaný křen, majonézu, tři stroužky česneku, pepř a sůl. Všechno máme a hurá na pomazánku. Zelí nakrájejte na menší kousky, podle potřeby přidejte majonézu, česnek i křen a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Pomazánka je fajn, hlavně když vám nějaké to zelí při vaření nadbyde.

Švestková zelňačka

Už vás ta klasická zelňačka přestala bavit? Zkuste něco nového, sáhněte po sušených švestkách. Určitě vám tato kombinace zachutná. Připravte si půl kila kysaného zelí, hrst sušených švestek, paprikovou klobásku, trochu rozinek, pepř, kmín a sůl. Jak na tuhle polévkovou novinku? Zelí slijte a dejte vařit asi do 1,5 l vody. Přidejte kmín a vařte deset minut, potom přidejte nakrájené švestky, klobásku a rozinky. Všechno povařte ještě dvacet minut nebo tak dlouho, aby suroviny byly měkké. Na konec do polévky klidně vlijte trochu šťávy ze zelí.

Salát z kysaného zelí

Také dobrý tip, jak zvýšit přísun vitamínu C a ještě si dáte něco dobrého. Salát uděláte z jednoho pytlíku kysaného zelí, dvou vajec, tří brambor, oleje, cibule, soli a pepře. Ze zelí vytlačte šťávu, můžete jej nakrájet na menší kousky. Vejce i brambory uvařte. Vajíčka a cibuli nasekejte na drobno, brambory nakrájejte na kostičky. Suroviny smíchejte, přilijte olej, ochuťte solí a pepřem a zdravý salát je na stole.

Čínské kysané zelí

Recept pro náročnější gurmány jsme si nechaly na konec. Opět vám bude stačit jeden pytlík kysaného zelí, 80 g kešu ořechů, 5 mrkví, 2 červené papriky, 3 cibule, sójové výhonky, sýr tofu, čerstvý zázvor, cukr, olej a sójová omáčka. Zelí slijte, ale šťávu si schovejte na později. Očistěte zázvor, nasekejte ho najemno. Nakrájené zelí smíchejte s olejem, tofu a nechte asi čtvrt hodiny odležet. Tofu potom vyndejte, osušte a opečte na pánvi, pak ho dejte bokem. Nakrájejte cibuli a mrkev na kolečka, papriku na kostičky. Zeleninu přidejte k zelí a duste pět minut, poté přidejte marinádu a šťávu ze zelí. Po dalších pěti minutách ochuťte zelí cukrem a sójovou omáčkou. Teď přichází na řadu sójové výhonky. Slijte z nich vodu, přidejte oříšky a na kostičky nakrájené tofu. Teď stačí jen pěkně naaranžovat na talíř a popřát dobrou chuť.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies